Redactieblog

3 reacties

'Grondhandel heeft negatief effect op voedselvraagstuk'

De wereldwijde grondhandel heeft een negatief effect op de wereldvoedselcrisis.

Dat zegt de internationale organisatie Grain op een bijeenkomst in Rome. Grain is een organisatie die kleine boeren en de regionaal aangestuurde voedselproductie ondersteunt. Grain houdt sinds begin 2008 het aantal internationale grondtransacties in de gaten. Hieruit blijkt dat in 1,5 jaar tijd 40 miljoen hectare land internationaal is verhandeld. De helft hiervan ligt in Afrika. In totaal is hier volgens berekeningen van Grain meer dan 70 miljard euro mee gemoeid.

De belangrijkste kopers op de markt zijn investeerders uit het Midden-Oosten. ZIj kopen grond voor voedselvoorziening van de bevolking in de oliestaten. Korea, Libië en Egypte waren voor hetzelfde doeleinde op de markt.

"Sinds juli 2008 zijn ook investeerders op de markt die hun geld in grond willen beleggen, om hiermee hun kapitaal veilig te stellen", aldus Grain. De investeerders hebben vertouwen in de waarde van landbouwgrond gezien de grote vraag naar voedsel.

In geen van de landen waar door buitenlandse investeerder grond wordt gekocht heeft de lokale bevolking voordeel. Door het aankopen van gronden voor de voedselvoorziening, wordt volgens Grain de lokale voedselvoorziening ernstig verstoord. "Juist het ondersteunen van lokale boeren en markten draagt bij aan het oplossen van de voedselcrisis. De massaproductie voor export niet", aldus Grain.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem Tijssen

  Wat zou een reële leaseprijs zijn voor goede landbouwgrond in West Afrika? en hoeveel betaalt men daarvoor per ha in Europe, de VS en Azië?

  Op het ogenblik wordt door Aziaten en Arabieren grond "geroofd" in Oost Afrika tegen $2/ha/jaar. Da's een schande.

  Maar wat is een faire leaseprijs per ha/jaar.

  Graag uw reacties met hartelijke dank.
  Willem Tijssen
  www.africa-afrika.org/wal/index.html

 • no-profile-image

  belegger

  Eindelijk ziet de echte belegger wat waardevast is en steekt zijn geld niet in lucht zaken.

 • no-profile-image

  gert

  China en Japan hebben ook bijna alle viswateren rond en in Afrika gepacht en halen die vis ook weg voor hun eigen land.Dus het westen mag weer voor gratis voedselhulp zorgen,dus honger loont voor de regeringen in Afrika

Of registreer je om te kunnen reageren.