Redactieblog

167 x bekeken

Gemeente stelt besluit vergunning geitenbedrijven uit

De gemeente Landerd in Oost-Brabant neemt voorlopig geen beslissingen over vergunningaanvragen van geitenbedrijven.

Dit in verband met het mogelijke risico op de verspreiding van Q-koorts. Het College van Burgemeester en Wethouders wil eerst gesprekken met LTO Nederland afwachten. Het gemeentebestuur gaat met LTO praten over het plan van aanpak van het plan dat de organisatie heeft gemaakt voor de bestrijding van Q-koorts.

De komende weken zullen geitenhouders van de VWA te horen krijgen of hun bedrijf besmet is met Q-koorts. "Op het moment dat de uitslag 'Q-koorts-besmet' in de bus valt, is het plan van aanpak helaas nog niet klaar", aldus voorzitter Jan van Lokven van LTO Melkgeitenhouderij. Hij merkt dat de onduidelijkheid waar melkgeiten- en melkschapenhouders mee te maken hebben aan hen vreet. "De spanning is heel erg groot, duidelijkheid kan wat rust brengen."

Er is nog geen definitieve aanpak voor besmette bedrijven. Dit komt doordat nog niet vast staat of en hoeveel financiering er beschikbaar is voor de ziektebestrijding en of er wetgeving komt of dat het op basis van vrijwilligheid is. Naar verwachting komt hier half december duidelijkheid over.

Of registreer je om te kunnen reageren.