Redactieblog

GD: 85 procent bedrijven met bloederkalveren gebruikten zelfde BVD-vaccin

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) constateert dat op 85 procent van de bedrijven met kalveren met bloederziekte hetzelfde BVD-vaccin is gebruikt.

De GD noemt de bevinding 'opvallend' maar voegt er gelijk aan toe dat er geen oorzakelijk verband gelegd kan worden. "Er zijn ook bedrijven waar wel bloederkalveren voorkomen, maar waar deze entstof niet is gebruikt", aldus de GD.

Bij de GD zijn inmiddels 131 bloederkalveren gemeld, die afkomstig zijn van 62 bedrijven. De kalveren zijn afkomstig uit heel Nederland. Meestal zijn er meerdere kalveren per bedrijf. Bij alle kalveren bleek het beenmerg niet meer of onvoldoende te werken waardoor ze te weinig bloedplaatjes hebben voor bloedstolling. Daarnaast waren er te weinig witte bloedlichaampjes waardoor de afweer verlaagd is.

Voor september 2008 kreeg de GD jaarlijks een of twee meldingen binnen van kalveren met huidbloedingen. Deze kalveren bleken meestal een acute BVD-infectie te hebben. Dat is bij de 131 kalveren die sinds september bij de GD zijn gemeld niet het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.