Redactieblog

Efsa: meeste MRSA bij Spaanse zeugenbedrijven

In zeventien van 26 onderzochte EU-landen is MRSA aangetroffen bij zeugenbedrijven.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa. In Bulgarije, Estland, Ierland, Letland, Litouwen, Slowakije, Zweden, Zwitserland en Groot-Brittannië is geen MRSA bij zeugenbedrijven aangetroffen.

Spanje blijkt met een besmettingspercentage van 51 procent het zwaarst besmet met MRSA, gevolgd door Duisland (41 procent), Luxemburg (36 procent) België (36 procent) en Italië (34 procent). In Nederland blijkt 18 procent van zeugenbedrijven besmet met MRSA. In de Europese Unie is gemiddeld 13,1 procent van de zeugenbedrijven besmet met MRSA. In de meeste gevallen gaat het om hetzelfde type MRSA.

Bij de fokkerijbedrijven blijkt 10 procent MRSA-positief. Hierbij blijken vooral in Spanje, Duitsland, België en Italië veel bedrijven besmet.

In 2008 zijn bij ruim 4.500 zeugenbedrijven stofmonsters genomen die onderzocht zijn op MRSA. Hierbij waren 1.421 fokbedrijven. Vleesvarkenbedrijven zijn niet onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.