Redactieblog

208 x bekeken 4 reacties

Eerste vracht maatschappelijk verantwoord soja in België

In de haven van Gent is het eerste schip met 60.000 ton gecertificeerde maatschappelijk verantwoorde soja aangemeerd.

De Belgische mengvoederindustrie is de eerste in Europa die dergelijke soja in ontvangst neemt. Het gaat hier om soja die aan strenge duurzaamheidseisen voldoet. Zo mag hij niet komen uit ontboste gebieden, moet een degelijk loon betaald worden aan de sojaboeren en moet hij geteeld worden met een beperkt gebruik van pesticiden.

De Belgische Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten voeren dit jaar 100 000 ton mv-soja in 10 procent van de jaarlijks verbruikte hoeveelheid soja voor dierenvoeders in België.

In Nederland zet de veehouderij ook in op duurzame soja. Via duurzaamheidsprojecten wordt de teelt van duurzame soja gestimuleerd. De daadwerkelijke invoer van duurzame soja voor de veevoeding heeft nog niet plaats gevonden omdat dit erg kostbaar is. Het gaat volgens hetzelfde principe als groene stroom: iedere afnemer krijgt dezelfde stroom, maar door te investeren in groene stroom wordt deze productie gestimuleerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hans, hier heb ik wel oren naar.
  Zullen we even via redactie mail adres uitwisselen?

 • no-profile-image

  Hans

  Momenteel is vanwege de crisis en het aantal containerschepen die van de werf afkomen, het containervervoer goedkoper dan het bulkvervoer. Dan wordt er een zg. LINERBAG gebruikt. http://www.caretex.dk/unloading_container_liner.htm Zijn er geen partijen die interesse hebben in normale, non GMO soja? Hier zijn er nog heel wat boeren die non GMO soja telen.
  Als er eenmaal GMO soja geteelt is op het land, kun je niet zomaar weer terug naar non GMO vanwege de opslag. Omdat het container vervoer niet duurder is dan bulk is dit een mogelijkheid om "kleine partijtjes" in te kopen. Is er iemand die hierop wil reageren?

 • no-profile-image

  ,

  valse propaganda!

 • no-profile-image

  Hans

  Valt de Round up Ready soja van Monsanto ook onder maatschappelijk verantwoord? De telers betalen normale degelijke Braziliaanse lonen en er worden veel minder pesticiden/herbiciden gebruikt. Ook zitten we hier 2000 km van het amazone gebied af, en om je milieuvergunning op orde te hebben moet je je reserva florestal(grond die de oorspronkelijke begroeiing heeft) beschreven hebben wat al gauw oploopt tot 35% van je totale areaal

Of registreer je om te kunnen reageren.