Redactieblog

Drogerijen drogen minder gras dan vorig jaar

De Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen heeft dit jaar 4 procent minder gedroogd dan vorig jaar.

In totaal werd dit jaar ruim 126.000 ton gedroogd product afgeleverd. Dat is bijna 6.000 ton minder dan vorig jaar. De luzerneoogst steeg wel.

Met name bij de drogerijen in het Noorden, in Oosterwolde, Opeinde en Ruinerwold, werd minder gras gedroogd.  "Dat komt vooral doordat het seizoen dit jaar veel korter is dan vorig jaar. We zijn nu eind oktober gestopt, terwijl we vorig jaar tot half november door konden", vertelt Eiko Jan Duursema van VNG. "We hebben een hele droge septembermaand achter de rug, waardoor de najaarsgroei van het gras tegenvallend was." Daarnaast lieten veehouders minder gras drogen om op kosten te besparen.

in Opeinde met 7.700 ton ruim 30 procent minder werd gedroogd dan vorig jaar. In Oosterwolde daalde de hoeveelheid ook met 30 procent naar 10.700 ton.

In Abbekerk in Noord-Holland, Oostwold in Groningen en in Korgene (Zeeland) werd dit jaar juist meer gedroogd. Dit komt voor een belangrijk deel doordat bij deze drogerijen luzerne wordt gedroogd. Door een goede luzerne-oogst en toename van het luzerne-areaal is er dit jaar meer luzerne gedroogd dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.