425 x bekeken 2 reacties

Commissie neemt voorstel transgeen Verburg over

De Europese Commissie komt met voorstellen om de toelating van transgene gewassen voor de teelt aan de lidstaten over te laten.

Volgens landbouwminister Gerda Verburg heeft het dagelijks bestuur van Europa toegezegd haar plan hiertoe te zullen uitwerken.

Dat zei zij vandaag tijdens een persbijeenkomst in Scheveningen, waar op haar initiatief een tweedaagse conferentie over genetische modificatie werd gehouden. Kort daarvoor had er een hoog Europees overleg plaatsgehad waarbij veel lidstaten hun enthousiasme voor het plan van Veerbug hadden laten blijken.

Nu moeten beslissingen over de toelating voor zowel de import als de teelt door alle leden van de Europese Unie samen worden genomen. Omdat die er steevast niet uitkomen, oordeelt de Europese Commissie uiteindelijk. Een onwenselijke situatie, vinden voor- en tegenstanders van genetische modificatie.

Verburg hoopt door het uit elkaar halen van import en teelt die impasse te doorbreken. Dat de Europese Commissie nu met voorstellen gaat komen, is een stap in die richting. Over een grote doorbraak wilde de minister echter niet spreken aangezien het commissievoorstel nog door de lidstaten en het europarlement moet worden goedgekeurd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M. Vlasveld

  Nu elk land zelf mag beslissen over de import en teelt van gen-tech gewassen lijkt het mij de hoogste tijd dat nederlanders naar hun mening gevraagd wordt over de wenselijkheid. Minister Verburg stelt dat de helft van alle veevoer gen-tech soja bevat, maar wat daarvan de voor- en nadelen zijn, daar hoor ik nooit wat over van de minister. Nu wordt er een onderzoek beloofd naar socio-economische gevolgen, een lichtpuntje. Ik zou willen dat ook het gezond verstand, ethiek, moraal, nut en noodzaak een rol zouden spelen in de besluitvorming.
  Het Nederlandse landbouwbeleid zou helemaal doorgelicht moeten worden op socio -economische gevolgen.

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Woensdag was ik bij de opening van de
  conferentie. Wat meteen opviel was de enorme beveiliging, alsof je door de douane moest! Zowel minister Verburg als minister Cramer en professor Fresco zijn voor gentech gewassen en hun speech was meer een promotie voor die gewassen dan iets anders. Gelukkig waren er ook tegengeluiden vooral uit Noorwegen, dat wel naar haar burgers luistert en tot nu toe alleen de gentech anjer Moonlite heeft toegelaten. We zouden naar een Noors model toe moeten! Je kon merken dat de Noren onafhankelijk zijn, want ze zitten niet in de EU. Een ander tegengeluid kwam van een beroemde Amerikaanse professor, die verklaarde op oneigenlijke gronden eerst niet toegelaten te zijn en waarschuwde voor de gevaren die aan gentech kleven. Veel kon hij niet zeggen, want hij werd spoedig de mond gesnoerd door minister Verburg. Zo ga je niet met je gasten om!

Of registreer je om te kunnen reageren.