Redactieblog

8 reacties

Boeren met optimisme

Al die collega's, die steen en been klagen. Ik word er soms kotsmisselijk van.

Wat een verademing om dan te lezen dat een jonge boer zich instelt op een kostprijs van de melk van 32 cent.

Het is Arno Groenewegen, die boert in Noord Holland. Hij is net een nieuw bedrijf begonnen, vandaar de reportage. Met een duidelijke doelstelling: melken voor een kostprijs van 32 cent. Hij stelt dat met zo'n melkprijs goed geleefd kan worden. Bovendien is het de prijs, die zowel de Rabobank als Wantenaar van FrieslandCampina noemen als toekomstige opbrengstprijs.

Arno wil naar 120 koeien groeien en runt het bedrijf alleen. Zijn vrouw werkt buitenshuis. Twee robots melken en verder besteedt hij een deel van het werk uit. Kortom, hij wil het leuk houden. Zo zegt hij.

Maar wel bij de blijvers behoren. Hij wil zo boeren dat hij bij de beste 50 procent van de boeren zit. Daarom houdt hij de kengetallen goed in de gaten.

Het is een feest een dergelijke jonge boer over zijn plannen te horen vertellen. Dat motiveert. Dit in tegenstelling tot de klagers onder ons. U weet wie ik bedoel. Die collega's praten familie en andere boeren de put in. Zorgen er voor dat de maatschappij een beeld krijgt van immer klagende boeren, die zich laven aan de subsidiestromen uit Brussel. En nog altijd ontevreden zijn.

Die vermoedelijk ook geen opvolgers hebben. Want welke zoon of dochter zou boer willen worden op een bedrijf, waar de ouders continu klagen?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marco Everink

  Ik denk dat 32 cent te hoog is ik ken het verhaal niet, is deze dik uitgekocht of doet hij het op eigen kracht. Dat is natuurlijk wel belangrijk bij een kostprijs.
  Over klagende boeren of zeikende vergader boeren welke anoniem altijd maar afgeven op een ander hou ik ook niet zo van. We kunnen altijd de BANK nog overal de schult van geven Of de NMV natuurlijk vergaderboer. Als het maar een ander is.
  Kom is met een goede visie en zit niet altijd zo te zeiken op een ander.
  Vr Gr Marco Everink.

 • no-profile-image

  boerin

  Laten we hopen dat deze optimistische boer gelijk heeft en waar kan maken wat hij beweert. Dat wil immers zeggen dat andere melkveehouders ook voor deze prijs kunnen melken. Kom op zeg, er zijn toch geen prutsers meer, de grens van kostprijsbesparing en efficientie is op de meeste bedrijven al lang bereikt.

 • no-profile-image

  dirk

  Marco geheel met u eens en vooral de laatste regels spreken mij erg aan

 • no-profile-image

  Piet

  Dat zijn ook de boeren die niet zo nodig met de kop in de krant moeten.

 • no-profile-image

  Klaas

  Vreemd. Als iemand in de sport extra prestaties levert bejubelen we hem. Als een jonge boer zoals deze Arno dat doet kunnen we kennelijk niet anders dan hem niet geloven of de grond in boren. Zijn we als boeren jaloers op de collega's die het beter doen? Het lijkt er veel op.

 • no-profile-image

  niet klager dus geen vrager

  Optimisme allom.
  Ik lees over deze jonge optimistische melkveehouder die naar eigen zeggen voor € 0,32 melk wil en kan produceren.
  Afgelopen week stond er een artikel van een avviesbureau in boerderij over iemand die in de praktijk nog al eens tegen was gekomen dat deze jonge boeren € 0,20 rente en aflossing aan de bank moeten betalen(afgelopen zomer een uitbetaal prijs ontvangen van :€ 0,22) bij een hypotheek van: € 2,-- per liter.
  De kostprijs van het LEI was 2 jaar terug € 0,54.
  De tijd zal het leren of het vestandig is om zich optimistisch door de uitbetaal mechanisme van boerderij melk aan de kant of zelfs buiten de markt laat plaatsen.

 • no-profile-image

  jan

  Levert zeker niet aan DOC

 • no-profile-image

  Gert

  Als dat zo is sterven de klagers vanzelf uit!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.