273 x bekeken

Alle 27 namen nieuwe Europese Commissie bekend

Nu Nederland, Denemarken en Malta hun kandidaat voor de Europese Commissie naar voren hebben geschoven, zijn alle 27 namen voor de nieuwe ploeg van voorzitter José Manuel Barroso bekend.

De komende vijf jaar bestaat het dagelijks bestuur van de Europese Unie uit 12 centrum-rechtse, 9 liberale en 6 centrum-linkse of socialistische commissarissen. Van de 27 leden is 9 vrouw, waaronder de Nederlandse Neelie Kroes. Barroso’s commissie telt straks 6 leden die al een volledige termijn achter de rug hebben en 5 die er de afgelopen periode in een later stadium zijn bijgekomen.

Wie welke portefeuille krijgt, wordt waarschijnlijk pas volgende week bekend. Alleen Barroso zelf is zeker dat hij voor de tweede maal voorzitter wordt en de Britse Catherine Ashton, die vorige week is benoemd tot Hoge Vertegenwoordiger, mag zich een van de vice-voorzitters noemen. Kroes zou naar informatiemaatschappij en media gaan, maar dat staat nog niet vast. De Deense minister van klimaat en energie Connie Hedegaard, die nauw betrokken is bij de komende klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen, krijgt waarschijnlijk de nieuwe post klimaat.

De nieuwe commissie moet in januari worden geïnstalleerd, maar het Europees Parlement kan daar nog een stokje voor steken. De parlementariërs hebben het recht de ploeg van Barroso af te keuren, waarna een of meerdere lidstaten een nieuwe kandidaat naar voren dienen te schuiven. In 2004 accepteerde het Europarlement de Italiaan Rocco Buttiglione niet, omdat hij homoseksualiteit als een zonde had bestempeld.

De nieuwe commissarissen
België: Karel De Gucht
Bulgarije: Rumiana Jeleva
Cyprus: Androulla Vassiliou
Denemarken: Connie Hedegaard
Duitsland: Günther Oettinger
Estland: Siim Kallas
Finland: Olli Rehn
Frankrijk: Michel Barnier
Griekenland: Maria Damanaki
Hongarije: László Andor
Ierland: Maire Geoghegan Quinn
Italië: Antonio Tajani
Letland: Andris Piebalgs
Litouwen: Algirdas Semeta
Luxemburg: Viviane Reding
Malta: John Dalli
Nederland: Neelie Kroes
Oostenrijk: Johannes Hahn
Polen: Janusz Lewandowski
Portugal: José Manuel Barroso
Roemenië: Dacian Ciolos
Slovenië: Janez Potocnik
Slowakije: Maros Sefcovic
Spanje: Joaquín Almunia
Tjechië: Stefan Fuele
Verenigd Koninkrijk: Catherine Ashton
Zweden: Cecilia Malmström

Of registreer je om te kunnen reageren.