Redactieblog

Aardappelvirus Yntn aangetroffen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is voor het eerst Y-virus van het type ntn aangetroffen in aardappelen.

Het is een combinatievirus van Y-n en Y-o aardappelvirus. In Nederland is Yntn het meest voorkomende virus.

Het virus veroorzaakt afwijkende knollen, waardoor de verkoop van besmette consumptiepartijen moeizamer gaat. Deskundigen noemen het nieuwe combinatievirus 'zorgelijk'. In 2005 werd voor het eerst duidelijk dat ook in Zuid-Afrika problemen zijn met Y-virus in de aardappelteelt. In de afgelopen jaren zijn de problemen door Y-virus in aardappelen toegenomen. Akkerbouwers krijgen het advies alleen met gecertificeerd pootgoed te werken en restistente soorten. Met bespuitingsprogramma’s is de virusziekte moeilijk te bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.