Redactieblog

360 x bekeken 12 reacties

Wat willen die boeren nou eigenlijk?

Het is nog helemaal niet zo gemakkelijk om er achter te komen wat de melkveehouders nu eigenlijk precies willen.

Ja, een eerlijke melkprijs. Inkomen. Er is op het internet heel veel te vinden over acties van melkboeren. Ook is er veel tekst in de trant van 'zo kan het niet langer'.

Op de site van de Dutch Dairymen Board staat onder 'wat willen wij' alleen maar dat men marktmacht nastreeft en door onderhandelingen een bodem in de markt wil leggen. De prijs moet naar 40 cent. Lijkt me prima, maar daarvoor hoef je niet naar Brussel. De DDB stelt geen eisen aan de Europese overheid.

Op de site van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond vond ik alleen via de zoekfunctie een tekstje over 'vijf maatregelen'. De European Milkboard noemt maar liefst zeven punten. De teksten verschillen niet alleen van elkaar, maar zijn ook nogal onduidelijk. Als ik het goed begrijp wil men een flexibel quotum, dat wordt vastgesteld op het niveau van de Europese vraag. Ik neem aan: de vraag bij een prijs die overeenkomt met de kostprijs. Daar duikt die 40 cent weer op. Als er dan toch nog ­tijdelijk een overschot ontstaat – ik neem aan van melk die niet voor 40 cent kan worden verkocht – moet er geïntervenieerd worden. Het overschot wordt opgekocht – ik neem weer aan: tegen een vergoeding van 40 cent. De veehouders betalen zelf de interventie via een heffing.

Dit lijkt wel een veelbelovend plan. Het kost de overheid en de belastingbetaler geen geld. De consument kan zelf beslissen of hij voor de bepaalde prijs melk wil kopen of niet. Koopt hij wel, dan zal hij misschien iets meer betalen dan bij een geheel vrije markt. Koopt hij niet, dan wordt het quotum in een volgende periode verder gekort.

Misschien begrijp ik het niet goed, maar is dit wat al die boeren nou eigenlijk willen? Laten we het dan ook maar concreet maken voor de spandoeken. De eerste tekst luidt 'wij willen 10 procent minder melkquotum'. De tweede tekst: 'wij eisen een heffing van 3 cent per liter'.
Zo lang ik deze teksten bij de grote boerenmanifestatie op 5 oktober in Brussel niet zie, zijn de acties niet erg geloofwaardig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  " Een hek om Europa krijgen we niet, zélfs al zouden we het allemaal willen. " Maar we leven wel in een democratie,.................. tenminste dat geloven de meeste mensen nog steeds. Wanneer willen we eens zien in wat voor maatschappij we leven??

 • no-profile-image

  ko

  ik ben niet ingewijd in de geheimen van de boerensector maar ik kan het niet begrijpen dat bepaalde boeren nog geld vangen voor een quotum terwijl ze zelf helemaal geen koeien meer hebben dit kan men alleen nog verwachten bij van die k--boeren die zichzelf nog kunnen verrijken over de ruggen van andere boeren die onder de kostprijs moeten produceren ,die k--boeren zijn het doodschoppen niet waard ze moesten die gewoon afbranden

 • no-profile-image

  keutelboer

  Als een grote cooperatie na fusie toe moet geven dat ze niet de markt macht heeft berijkt die ze voor de fusie verwachten . Maar eerder een averechts effect heeft . Dit omdat super markten liever met meerdere partijen zaken doen . Als de slimme jongens die hier dik salares halen , niet weten hoe het moet ,hoe moet dan de boer weten hoe het moet .

 • no-profile-image

  Marco Everink

  Willem het is jammer dat jullie het niet begrijpen en ook niet willen begrijpen net zo als vergaderboer dat doet een beetje anoniem mensen af lopen zeiken.
  En dan vinden jullie het gek dat de maatschappij verhard. Als je alleen een ander belachelijk wilt maken kun je beter je mond houden Het is bekent dat jullie tegen de vakbonden en ddb zijn. en dit noemt zich een krant. Kom met nieuws en leg niet altijd een ander jullie mening op en verdiep je serieus in deze onderwerpen. En zit niet tegen beter in elke keer op de man te spelen en mensen tegen elkaar op te hitsen.
  Hou het als krant neutraal. Breng nieuws
  en maak niet je eigen NIEUWS.
  Gegroet Marco Everink Groenlo.

 • no-profile-image

  josien kapma

  dank voor deze poging om het uit te leggen. Ik vind de onduidelijkheid over precieze strategieen ook erg groot.
  Het verbaast me hoezeer wij melkveehouders vooral druk zijn met elkaar zwart maken (uit de reacties hier blijkt het ook weer) óf "de anderen" (super, consument, politiek) de schuld te geven.
  Ik denk dat niemand DE zwartepiet verdient, maar dat we inmiddels een systeem hebben waarvan we kunnen zeggen: het werkt niet op alle punten goed. Een hek om Europa krijgen we niet, zélfs al zouden we het allemaal willen. Voor mij zijn dat de kaders waarbinnen we -gezamenlijk- naar oplossingen moeten zoeken. Die zie ik eerlijk gezegd noch bij LTO, noch bij DDB.

 • no-profile-image

  realistische dualist

  De achterliggende 7 maanden met een abnormale lage opbrengstprijs voor boerderijmelk constaterende;vind ik het een beetje abnormaal de kritiek die de ddb en mmb als enige hier kenbaar gemaakt te hebben niet mee te kunnen leven,over zich heen krijgen.
  Lijkt er een beetje op of het gemakkelijker was als deze niet hadden bestaan .
  of zou de bedoeling zijn dat onze zuivelindustrie zo transparant is dat het bestaan van zulke clubs overbodig of ongewenst is?

 • no-profile-image

  spotmelker

  Waarom maken critici van het EMB-plan (bewust) de fout om op websites gevonden statements naar eigen inzicht te mixen en aan te vullen met zelfbedachte percentages? Het is vrij eenvoudig om na te gaan hoe men naar die streefwaarde toe wil werken en bij onduidelijkheden is het een kleine moeite om de genoemde organisaties te raadplegen. Maar om de "smakelijkheid" van het eigen verhaal niet af te breken doet niemand dat en daarmee komt de aanzet tot verdeeldheid in de sector grotendeels uit de journalistieke hoek.

 • no-profile-image

  d.u.u.r zaamheid

  Melkveehouderij nederland in de mangel van ;politiek/zuivelindustrieen .?
  Onze minister van landbouw is zeker van dat veel export goed is voor nederland.
  de zuivelindustrie heeft in goude tijden te weinig grondstof(boerderijmelk)door de europese Quotering.
  Hier heeft men iets voor bedacht om de politiek te overtuigen door te stellen dat liberaliseren en produceren waar het het goedkoopste kan tegen wereldmarktprijzen voor iedereen het beste zou zijn.
  Zo is in europa beslist dat de quotering gaat verdwijnen.
  Deze strategie is in ogen van een grote groep primaire producenten een sta in de weg om nog maar ooit een fantsoenlijke opbrengstprijs voor boerderijmelk te zullen ontvangen.
  Door het toekomstige eu zuivelbeleid worden melk in west europa met hoge welzijn en kwaliteitseisen vergeleken met werelrdmelk die bv verontreinigd is met plastic korreltjes.
  De stroming die het niet eens is met het toekomstige eu zuivelbeleid ;denkt dat het veiliger is om voor een regio ook regionaal een kwotum welzijnsvriendelijke kwalitative en op een duurzame manier vol te melken.

 • no-profile-image

  dirk

  Aan dit stuk kun je duidelijk zien dat agd helemaal niet objectief is laat staan wat er in de sector aan de hand is De redactie heeft het hier regelmatig over marktwerking maar ze weten niet wat het betekend Dit is ook een toverwoord bij lto Ik krijg sterk de indruk dat de redactie totaal van de misserre is vervreemd Ook hoe de vakbonden zijn ontstaan en nog steeds groeien te koste van het clubje lto met een zeer groteverdeeldheid daar ligt de bottelnek en daar hoor ik u als agd niet over Verder wat lto uitdokterd zijn slechts randverschijnsellen kijk daar als redactie ook maar eens naar voor dat u de vakbonden bekritiseerd De onkunde van lto word in deze krant relematig uit gemeten

 • no-profile-image

  Han

  Willem wat boeren willen is duidelijk; "Een eerlijke prijs voor hun product, zodat ze niet behoeven te leven van de afschrijvingen". Deze laatste zijn bedoelt om je kapitaal goederen op peil te houden, om te investeren dus en zo de economie draaiende te houden. Ga je de primaire productie onderbetalen, loopt de gehele economie vast. nu de landbouw onder de kostprijs moet verkopen, is het financieele systeem ingestort, wel is waar versneld door hulp van de verkoop van duistere hypotheken en andere waardeloze waarde papieren. Zonder deze bancaire blunders was het systeem ook gegaan al zij het langzamer.
  Dat landen bv Rusland na een explosieve groei door de dalende olie en gas prijs zijn terug gevallen, geeft aan hoe belangrijk het is, dat de primaire productie goed betaalt wordt. Zij hebben de landbouw niet op poten hoeven en kunnen zetten, omdat de prijs voor import melk, graan, aardappels etc. ver onder de kostprijs lag en nog ligt. Boeren die hun bedrijf uit het niets moeten opzetten of een totaal failliet bedrijf overnemen kunnen niets met de huidige lage prijzen, zij hebben geen financiele buffer en kunnen zich niet permitteren om de afschrijving op te eten, Nee die is bedoelt als aflossing bij de bank, alles is nieuw gekocht via opbouw subsidies.
  Willem we kunnen zeggen dat de landbouw een van de motoren is van de economie. Helaas denkt Den Haag dat de motor van de economie de HANDEL is. Vandaar dat vrijhandel als geloof is omarmt ter vervanging van de oude religies, die in verval zijn.

 • no-profile-image

  frank b

  Heel simpel, ik hoef geen stal met 200 of nog meer koeien om een boterham te verdienen. We werken om te leven en leven niet alleen om te werken. 40 cent is mooi, maar in de praktijk niet echt haalbaar.
  Zoals bekend heeft de crisis op iedereen effect. Maar om daar dan maar de slechte melkprijs de schuld van te geven, is nogal makkelijk. De markt is overvoerd. En in een overvolle markt moet je minderen om de prijs stabiel te houden, dat snapt nog een kind. Domweg doormelken en nog meer gas geven is in dit geval het domste wat je kunt doen. Daar wordt de prijs niet echt beter van, ook dat snapt nog een kind.

  Kennelijk zijn kinderen soms helderder denkend dan de beleidsmakers en leiders van sector, land en EU. Eenmaal ingezette richting veranderen, zal voor hun idee gezichtsverlies zijn. Al weten ze dat de consequenties voor velen desatreus zijn, zullen ze niet veranderen, voor hun eigen gewin/gezicht/politiekbelang. Dat de grootste "belangenbehartiger" van NL steeds meer slechts een kweekvijver voor de politiek is dan een boerenorganisatie, blijkt wel uit het feit dat men steeds achter de politiek aan loopt en pootjes geeft en ja=knikt ipv zo nu en dan een keer goed tegengas te geven, want dat kan in de toekomst nadelig zijn voor je politieke carriëre.
  Geef je een keer tegengas, wordt je weggehoond en gekleineerd. Dan snap je er nix van en ben je niet goed wijs. In plaats van een goede tussenweg te zoeken, niemand heeft de wijsheid in pacht namelijk, is vooral het bestrijden van de andersdenkenden en kleineren. Hierbij is niemand gebaat.
  Zolang men niet met elkaar een middenweg wil bewandelen, zullen de politiek en retail de grootste winnaars zijn en de boeren de verliezers.

 • no-profile-image

  tony

  In Canada ontvangt een boer de hoogste prijs voor zijn melk en betaalt de consument de laagste prijs voor zijn melkprodukten, gezien op mondiale schaal. Probeer dit maar eens uit te leggen aan uw lezers, in plaats van een artikel te schrijven dat niet opbouwend is voor een europees zuivelbeleid.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.