Redactieblog

'Warm-koudopslag duurzaam bij verbeterd rendement'

De opslag van warmte en koude in de bodem kan volgens de Technische Commissie Bodem (TCB) een duurzaam gebruik van de bodem zijn.

Voorwaarde is wel dat het rendement van de technieken moet verbeteren. Ook moet de warmtevraag in de winter in evenwicht zijn met de koudevraag in de zomer, anders is sprake van ongewenste warmtelozing.

Het water dat de bodem in gaat mag maximaal 25 graden Celsius zijn omdat anders het grondwater te warm wordt. De warmtevraag in de winter moet leidend zijn voor de capaciteit van de warmte- en koudeopslag (WKO), vindt de onderzoekscommissie.

WKO is volgens TCB niet dé oplossing voor een duurzame energievoorziening. Het is wel een aanvulling op de bestaande duurzame energiesystemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.