Redactieblog

181 x bekeken

Vassiliou: veehouderij moet zich beschermen tegen griep

Hoewel het Mexicaanse griepvirus vooral problemen veroorzaakt bij mensen, is het van groot belang dat de veehouderij maatregelen neemt tegen het virus.

Dat zegt de Europese Commissaris voor volksgezondheid Androulla Vassiliou tijdens een symposium over griep bij mens en dier in Brussel. "We weten dat varkens en pluimvee besmet kan raken met het Mexicaanse griepvirus. Daardoor is het belangrijk dat veehouderijbedrijven extra hygienemaatregelen nemen om het vee te beschermen tegen besmetting via geïnfecteerde mensen", aldus Vassiliou. In de bestrijding van het Mexicaanse griepvirus pleit Vassiliou ervoor om de controlecapaciteit voor H1N1 op te schalen, ook in de veehouderij. Griepvirussen staan er bekend om dat ze snel kunnen veranderen, waardoor er mogelijk een nieuw virus ontstaat dat ook tot problemen kan leiden.

Vassiliou vindt ook dat de bestrijding van dierziekten en menselijke ziekten moet meer op elkaar afgestemd worden. "We zijn ons er allemaal van bewust dat de diergezondheid en rol speelt voor de volksgezondheid, zoals bijvoorbeeld bij de huidige grieppandemie en de uitbraak van H5N1 in Azië en Afrika. Er moet een betere coördinatie komen, waardoor we meer inzicht krijgen in de ziektes. Voorkomen is beter dan genezen", aldus de commissaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.