Redactieblog

221 x bekeken 2 reacties

VWA adviseert griepverschijnselen bij varkens te melden

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) adviseert varkenshouders griepverschijnselen bij varkens te melden bij de VWA.

Dat staat in het Advies van de directeur bureau Risicobeoordeling aan de Inspecteur-generaal van de VWA. "Varkens die mogelijk contact hebben gehad met mensen met het Mexicaanse griep-virus moeten regelmatig worden gecontroleerd op griepverschijnselen. Afhankelijk van het verloop van de epidemie in Nederland en voortschrijdend inzicht over het risico van de overdracht van het virus van varken op mens wordt bepaald of voor varkensbedrijven een meldingsplicht nodig is", aldus de VWA.

Voor pluimveebedrijven geldt al een meldingsplicht wanneer er influenza-verschijnselen zijn op het bedrijf. Dit heeft te maken met het risico van hoogpathogene vogelpest H5N1.

De VWA voorziet dat het griepvirus nu alleen op voedingsmiddelen terecht kan komen via besmette medewerkers bij de voedselproductie. "Het varken speelt op dit moment geen rol bij de epidemie", aldus de VWA.

De VWA adviseert varkenshouders die besmet zijn met Mexicaanse griep contact met dieren te vermijden of een masker te dragen om verspreiding van het virus te beperken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Theo Menting

    Zou het niet beter zijn om iedereen die werkzaam is in de varkenshouderij in te enten tegen de mexicaanse griep . Dit ter voorkoming van besmetting van mens op dier. En nog een voordeel is dat Klink niet bliift zitten met zijn ruim ingekochte vaccins.

  • no-profile-image

    overgevoelig en gek

    Twee vliegen in een klap ? Goed idee.

Of registreer je om te kunnen reageren.