1 reactie

'Uitzondering zware beroepen duur en complex'

LTO maakt zich zorgen over de AOW-afspraken voor zware beroepen.

Portefeuillehouder sociaal-economische beleid Gerard van der Grind vindt dat de wijzigingen betaalbaar en uitvoerbaar moeten blijven. Het totaalpakket beoordeelt hij positief.

Vandaag heeft het kabinet haar plannen voor de AOW bekendgemaakt. Kernpunt is dat de pensioenleeftijd in twee stappen stijgt; in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67. Het voorstel kent een aantal uitzonderingen, waarvan er een zware beroepen betreft.

Volgens Van der Grind is het nog onzeker hoe dit in de praktijk zal uitpakken. In het voorstel staat dat werkgevers worden verplicht hun personeel na dertig jaar zwaar werk een andere baan aan te bieden; wie dit niet doet, moet ervoor zorgen dat de werknemer eerder met pensioen kan. De LTO'er vreest een complex en duur systeem op dit punt.

Het kabinet zal binnenkort het wetsvoorstel met deze wijzigingen voor advies naar de Raad van State sturen. Details worden pas bekend bij indiening in de Tweede Kamer. Premier Balkenende liet gisteren weten niet bang te zijn dat na de verkiezingen een nieuwe coalitie de wet afschaft. Gezien de financiële problemen kan ook een volgend kabinet het zich niet veroorloven de AOW-leeftijd op 65 te houden, zei hij na afloop van het kabinetsberaad.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jophan

  Je kunt de AOW beter simpel regelen, bijvoorbeeld 43 jaar gewerkt ?
  Dan moet men met 65 jaar de AOW in kunnen.
  De lichte beroepen hebben meestal toch doorgeleerd tot 25 jaar of ouder! Die mogen dan tot 67 jaar.
  Ze hebben dan meestal op hun 65e jaar geen 43 jaar gewerkt!
  Dit werkt een stuk eenvoudiger en rechtvaardiger als de plannen waar men nu mee bezig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.