Redactieblog

40 reacties

Thieme kiest mensen boven dieren

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren bakt ze weer bruin. Ze wil de dieren op het platteland uit de hokken en de mensen er in.

Bewondering voor Marianne Thieme over haar geslepenheid. Ze pleit voor meer woningbouw op het platteland. Meerdere generaties moeten op één erf kunnen wonen. Daarvoor moet de regelgeving versoepeld worden.

Dat spreekt aan. Minder regels en gemakkelijker bouwen. Eerst opa en oma er in en dan op den duur het huis in de rustieke plattelandsomgeving verkopen. Dat brengt ook nog geld op. Dat meer woningbouw, vrijstaand op het platteland, de uitbreiding van vele boerenbedrijven moeilijker maakt, dat noemt Marianne niet.

Het is echter wel het doel van onze geslepen Marianne. Dat blijkt als ze pleit voor het warm saneren van de intensieve veehouderij door appartementen te bouwen op de plaats van de stallen. Twee vliegen in één klap: de in haar ogen dieronvriendelijke sector weg en meer woongelegenheid op het platteland. De leefbaarheid zal volgens haar daardoor toenemen.

Een gehaaid pleidooi. Onder hem mom van woningbouw en werkgelegenheid draait ze de intensieve veehouderij de nek om. In plaats van kippen en varkens in een hok worden straks de (oudere) mensen opgestapeld in appartementen. Ver van de voorzieningen, ver van de gezelligheid van dorp en stad. Want op dat soort plaatsen staan de stallen nu.

Daarom: helemaal geen versoepeling van regelgeving. Het platteland moet een beetje van de boer blijven. Buitenstaanders geven voor de bedrijfsvoering vaak alleen maar last.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anti

  Thieme kiest definitief voor het CDA omdat daar de meeste beesten huizen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Mensen moeten minder vlees en zuivel gaan eten. Ook overheden zijn nu eindelijk zo ver dat men dat gaat inzien! Er is op dat gebied veel pionierswerk verricht door Marianne Thieme en haar partij, de Partij voor de Dieren. Dat vanuit de sector er geen middel onbeproefd wordt gelaten om haar en haar medestanders - en dat worden er steeds meer! - in een kwaad daglicht te stellen wekt geen verbazing. Maar ja, de argumenten om Thieme c.s. te bestrijden zijn kennelijk op en dus bedient men zich van termen als 'geslepenheid' en 'gehaaidheid'. Dat Thieme daarbij ook nog over de creativiteit beschikt om de vrijkomende ruimte op een efficiënte en sociaal aanvaardbare wijze te benutten stuit natuurlijk evenmin op een goedwillende houding vanuit de sector.

 • no-profile-image

  Albert

  Mijn grootste probleem met Thieme is dat zij de boeren vernedert. Ze laat het voorkomen alsof ze dieren mishandelen, inplaats van houden. Ik ben er van overtuigd dat de meeste boeren hart hebben voor hun dieren en zo goed mogelijk verzorgen. Dierenwelzijn gaat hen echt wel aan het hart. Het is de consument, die de randvoorwaarden bepaalt en niet de boer. Die doet zijn uiterste best.

 • no-profile-image

  Onno

  We denken te gemakkelijk over de macht van Thieme. We weten er niet goed mee om te gaan. Dat blijkt ook weer uit de reacties. Dat is alleen maar verzet en geen begrip. Want mevrouw Thieme heeft gevoel voor wat er leeft in de samenleving. Boeren hebben dat in veel mindere mate. De veranderingen in het maatschappelijk beleven worden nog niet goed vertaald naar de veehouderij. En dan vooral wat welzijn betreft. Dat maakt dat we een achterstand houden. Wat dat betreft hebben biologische boeren een voorsprong. Die weten beter wat er leeft en spelen daar op in. Dat doen de gangbare boeren te weinig. Die komen niet verder dan verzet tegen Marianne Thieme. Dat breekt ze nog een keer op. Als biologische boer heb ik veel minder problemen met Marianne Thieme. Ze schudt in ieder geval de boel behoorlijk op.

 • no-profile-image

  H. Koeslag

  Als je wilt zien hoe Marianne Thieme het wil hebben, kom dan over een paar jaar kijken in onze prachtige gemeente Lochem. Kun je meteen een van de huizen in het buitengebied komen bezichtigen die al lange tijd te koop staan.

 • no-profile-image

  jan

  Laat ze dan maar naar de Oostvaarderplassen gaan !!Wordt ze misschien vrolijk

 • no-profile-image

  Gert

  Het grote gevaar voor ons als boeren is dat we pottenkijkers krijgen. Buren, die eerst het platteland verheerlijken, ergeren zich daarna aan de boeren, die gewoon hun werk doen. Daarom moet op het platteland, waar de boeren wonen, nooit woningbouw worden toegestaan. Ook de regels, waarbij stallen worden afgebroken en woningen mogen worden gebouwd, zijn voor de overblijvende boeren rampzalig.

 • no-profile-image

  Rieks

  Paul van Vliet zei het vroeger al in een conference: "Dat zijn leuke dingen voor de mensen". Hij bedoelde de stadsmensen, die kwamen proeven van het plattelandsleven. In de praktijk blijkt dat het voor vakanties leuk is, maar dat wonen heel wat anders is. Men gaat zich ergeren aan de boeren. Het blijkt ook in de praktijk: men verhuist weer naar de eerst zo verwenste stad. Beter is het dan ook daar maar te blijven en niet het plattelandsleven te verstieren.

 • no-profile-image

  boer

  Ze denkt alleen aan haar eigen portomonee,
  haar man is projectontwikkelaar (en akkerbouwer) die in het buitengebied landhuizen ontwikkeld. Dus dan ligt het voor de hand dat ze pleit voor een versoepeling voor het buowen in het buitengebied.

 • no-profile-image

  Ik smul en leef van vlees en zuivel

  Ik MOET helemaal niet minder vlees en zuivel gaan eten, Herman! Ik ga juist meer vlees en zuivel eten,net als nog heel veel mensen op deze wereld!!!

 • no-profile-image

  TFWC

  En Thieme heeft nog gelijk ook. Jammer dat boeren niet begrijpen dat de partij voor de dieren uiteindelijk een betere partner voor hen zou zijn dan het CDA. Er zou een betere balans zijn tussen stad en platteland, de boren zouden meer gerespecteerd worden op hun werkelijke bijzondere waarde en geen rampen meer zoals Q-koorts, varkenspest en dergelijk. Én een betere vlees- melkprijs!

 • no-profile-image

  handrie tuinder

  Typisch populistische praat.
  Heeft goed naar Wilders gekeken hoe je mensen moet manipuleren.

 • no-profile-image

  respect voor

  Och, die Marianneke denkt dat het overal net zo makkelijk gaat als bij haar Jaap. Helaas zijn boeren niet dom en de meeste burgers gelukkig ook niet.

 • no-profile-image

  Aline

  Wat een geluk dat we de Partij voor de dieren hebben met Marianne Thieme aan de leiding. Dat blijkt weer uit de reacties op deze column. Alle boeren zijn bang voor haar. Ze bereikt inderdaad dat veel dieren voor de bio-industrie niet worden geboren. Dan lijden ze ook niet in hun vreselijke leven bij de boer. En dat is het doel waar naar we streven.

 • no-profile-image

  xxxxx

  thieme kunnen ze beter eerst maar ophokken

 • no-profile-image

  herkauwer

  En 'Beesten' kiezen voor Thieme omdat ze weer Dier genoemd willen worden! (Anti Jacht, dit gaat de modale CDA-er beslist vér boven de pet!)

 • no-profile-image

  wandelaar

  Huuuh? Projectontwikkelaar? Zeg boer vergis jij je niet. Een akkerbouwer maakt ook Bouwplannen, maar dat is toch iets heel anders.

 • no-profile-image

  gert

  Er is al een regeling.
  , als je een stal van 1000 vierkante meter afbreekt mag je er een nieuwe woning voor terug bouwen,die regeling heet ,,rood voor rood " niks nieuws onder de zon

 • no-profile-image

  wandelaar

  Straks laat Verburg ook nog bejaarde agrariërs ruimen omdat die het platteland dreigen te gaan overbevolken. Op advies van Vergaderboer!

 • no-profile-image

  Gert

  U formuleert verkeerd, vergaderboer. Mevrouw Thieme gebruikt mensen om de dieren van de bio-industrie uit te roeien. Dat is inderdaad gehaaid en geslepen. Ik hoop echter dat ze zo doorgaat. Dan komt de ware aard wel bovendrijven en krijgt men genoeg van haar. Niet voor niets blijft haar splinterpartij in de verkiezingen staan op een paar zetels. Haar invloed is nu nog onevenredig groot. Dat ligt ook minister Verburg, die haar oor veel teveel naar haar laat hangen. In feite is zij verantwoordelijk voor elk succesje van mevrouw Thieme en haar volgelingen.

 • no-profile-image

  Piet

  De macht van Thieme wordt schromelijk overdreven. Ze zit met twee zetels in de Tweede Kamer en een volgende keer misschien met drie. Te verwaarlozen. De schuld ligt bij de andere partijen, die angsthazerig reageren. Gewoon om stemmenverlies te voorkomen. Alleen het CDA is nog een beetje standvastig. Wanner de andere partijen dat ook zouden zijn was Thieme machteloos. Want haar argumenten overijgen niet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Aline, als boeren bang voor haar waren dan zou Jaap toch niet met haar getrouwd zijn of wel? Of is het misschien medelijden?

 • no-profile-image

  gas

  Waar kan ik die stickers bestellen voor mijn trekker ?? IK REM NIET VOOR THIEME !!

 • no-profile-image

  dier

  Laatste opmerking is waar, Vergaderboer. Onno, uit het hart gegrepen, helemaal waar. Harm weet toch dat wij boeren oude stalsystemen naar het OOstblok verkopen? Over normen gesproken...

 • no-profile-image

  wim

  Als we nou eerst eens begonnen met het ophokken van Verburg en haar moordbende. Dan kan Thieme verzorgster worden.

 • no-profile-image

  anti

  Repeat: Thieme kiest voor het CDA, omdat daar de meeste beesten huizen.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Helemaal fout Rieks. In die sketch zette hij de boer en zijn metier neer waar ze eigenijk toen al hadden moeten blijven: als uitstervende bezienswaardigheid!

 • no-profile-image

  jan Berkvens Asten nl

  Marianne doet het goed, een duurzaam Nederland is goed voor ons allemaal

  Marianne, succes..

 • no-profile-image

  Mark

  Wie niet sterk is moet slim (gehaaid) zijn. Met de natuur is het al zover, zelfs boeren onderling staan tegenover elkaar. Uitbreiden kan zgn alleen nog maar in het LOG. In de LOG-gebieden zien ze je liever ook niet komen. Door stoppende agrariers een worst (bouwkavel) voor te houden, komen er uiteindelijk veel burgers in het buiten gebied. Die zien de uitbreiding van de boeren buurman niet zitten. Samen staan ze sterk, de boer moet stevig in zijn schoenen staan om de plannen door te zetten. De sfeer is al verpest. Het zal nog wel 10 jaar duren, maar de basis wordt door de plannen van Thieme heel slim, nu gelegd.
  De rood voor rood regeling is mooi, maar de bouwkavels kunnen beter aan de rand van de dichtsbijzijnde dorpen gesitueerd worden. Dat dit idee nergens geopperd wordt geeft al aan wat de achterliggende gedachte is...

 • no-profile-image

  herkauwer

  "In plaats van kippen en varkens worden straks de oudere mensen opgestapeld in appartementen. Ver van de voorzieningen, ver van de gezelligheid van dorp en stad." Aan het woord is Vergaderboer. De man die gemakshalve maar even vergeet dat nog niet zo heel erg lang geleden (minder dan een halve eeuw) vrijwel alle boeren in veel delen van ons land op zulke "gezellige plaatsen" woonden. Dat was al eeuwen zo en had ook zo moeten blijven. Maar nee: men bedacht ruilverkavelingen en boeren emigreerden naar de buitengebieden. Die daardoor mét het hele oude cultuurlandschap naar de kloten gingen. Maar als iemand nu een plannetje oppert om het verpauperde buitengebeid weer wat leefbaarder te maken dan gaan stallen, kuilen en mestvaalten ineens boven de mens!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Herman, als je enigszins bekend was met de Algemene Wet Bestuursrecht dan schreef je dit niet. De geslepenheid van Thieme zit 'm in het feit dat het toestaan van burgerbewoning in de nabijheid van agrarische bedrijven er voor zorgt dat bij de eerste de beste bestemmingsplanwijziging de agrarisch ondernemer de deuren kan sluiten. Dáár zit de kneep. Ook het CDA, en direct erna ook D66, hebben dit plan al geopperd zonder fatsoenlijk na te denken over de gevolgen voor de blijvers. En waarom? Om de woningmarkt vlot te trekken. Tja, als je het via een omweg saneren van de agrarische sector creativiteit noemt, dan ben ik het wel met je eens.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Vergaderboer
  Ik snap alinea 3 niet erg goed. Het idee spreekt U aan, dan wilt U opa en oma in het huis zetten, en dan duur verkopen. Is dat dan met of zonder opa en oma? Verder vind ik de opmerking 2 vliegen in 1 klap wel erg geslepen en creatief.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Of Marianne Thieme al dan niet veel macht heeft zal moeten blijken. Elders in dit medium liep een Forum Ganzenbeleid waarin talloze zaken over ganzen en al dan niet vermeende schade uitvoerig op een rij worden gezet en waarin er nadrukkelijk een lans gebroken wordt voor goede schade- en opvangcompensaties voor de boeren. Tegelijk wordt uit de doeken gedaan hoe de Flora- en faunawet werd ontmanteld en wat de rol daarin was van KNJV en LTO. Er wordt aangedrongen op parlementair onderzoek en het terugkoppelen van de Ffw naar niveau 01.04.2002. Met nogmaals als inzet dat boeren ruimhartig gecompenseerd dienen te worden voor gedogen en opvangen van ganzen op hun land. Maar dat er dan wél een ecologisch verantwoord faunabeheer dient plaats te vinden.

 • no-profile-image

  Boer nog niet biologisch.

  Bang voor Mevr. Thieme, nou er is geen boer bang voor haar! En de dieren een vreselijk leven bij de boer??? Aline wat klets jij een onzin. En woningbouw op het platteland? Ja er staan nog zat huizen te koop in de Blauwe Stad, er zijn maar tientallen boeren voor moeten wijken, en het project is toch nog geflopt! En alle boeren biologisch? Hmm.. ik droom ervan,opbrengsten meer dan gehalveerd!? En de prijzen voor ons rijzen de pan uit!!! En ja er zullen dan wel veel meer mensen honger lijden, maar ja. p.s.: heb absoluut geen hekel aan biologische boeren, maar allemaal biologisch???

 • no-profile-image

  Harm

  Aline,
  Thieme zorgt ervoor dat de boeren uit nederland vertrekken of stoppen. Dat is haar doel. Wat ze ook bereikt is dat de dieren straks 5 hoog opgestapeld in oost-europa gehouden worden.

 • no-profile-image

  Dirk

  Marianne Thieme ontneemt dieren de kans om een goed leven te hebben op de boerderij. Ze mogen van haar niet eens geboren worden. Nu vindt ze de stallen(appartementen) wel een goede opbergplaats voor (oudere) mensen. Marianne is voer voor psychologen, zou ik zo zeggen.

 • no-profile-image

  mariann thieme

  ik ga liever in de grillpan

 • no-profile-image

  zwalker

  Jij kunt pottenkijkers missen als kiespijn, hé Gert. Wat heb jij dan wel niet allemaal te verbergen man? En maar sneren en zeiken over Marianne Thieme. Dat doen jullie alleen maar omdat ze groot gelijk heeft.

 • no-profile-image

  Han

  Heet dit idee niet Rood om Rood? Al enkele jaren in gebruik. Waarom moet deze dame steeds pronken met Andermans Veren? Iemand met haar opleiding moet toch voldoende creativiteit hebben om zelf iets bruikbaars te bedenken waarbij je niet hele volkstammen betuttelt. Of is dit betuttelen een nieuwe Haagse hobby, uitgevonden door mensen die elders nooit tot macht zouden komen?

 • no-profile-image

  mischien kan die thieme ritueel geslagt worden.
  het probleem van woningen in het buiten gebied zijn de burgers die daar in wonen ,die te ver van de natuur afstaan.
  hele normalen dingen als stank,lawaai,stof, werktijden buiten 8-5 dat snappen de burgers niet ,en hebben daar maar amper begrip voor en als ze gaan klagen worden ze ook nog serieus genomen ,en heeft de agrarier een probleem .
  als onse huisjes leeg komen dan geen nieuwe bewoners erin ,maar de buldozer er tegen alle problemen zijn dan opgelost en kunnen we weer gewoon ondernemen.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.