Redactieblog

2 reacties

Sector positief over daling antibioticaverkoop

LTO Nederland reageert positief op de daling van de verkoop van antibiotica in 2008.

"Het is belangrijk dat het gebruik daalt. We hopen dat deze trend de komende jaren voortzet. In alle sectoren is veel aandacht voor het antibioticagebruik en de daling van verkoop is hierbij een positief signaal", aldus Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland.

Van Hoof hoopt dat deze cijfers een signaal zijn naar de politiek dat ze de sector de tijd moeten geven om het antibioticagebruik aan te pakken. Van Hoof merkt dat er vanuit de politiek veel druk is en ook enige ongeduld om de problematiek aan te pakken. "Dat is te begrijpen, maar we moeten ook tijd krijgen om het aan te pakken."

Ook voorzitter Wyno Zwanenburg van de varkenshoudersvakbond reageert postief. "De cijfers verbazen me niet. Al zijn deze cijfers altijd erg grof, omdat er ook im- en export in de cijfers zit. De tendens dat de verkoop van antibiotica daalt is positief, zeker nu er in de sector zoveel aandacht voor is verantwoord gebruik."

Dierenartsenorganisatie KNMvD zegt dat het lastig is een conclusie te trekken aan de hand van de verkoopcijfers. "Dierenartsen zijn secuur bij het voorschrijven van antibiotica. Het beleid voor het voorschrijven kan in een jaar tijd niet zo sterk veranderd zijn. Om toch goed inzicht te krijgen in het antibioticagebruik werkt de KNMvD samen met andere partijen aan een centrale registratie van diergeneesmiddelengebruik", aldus Gerrit Hooijer van de KNMvD.

Lees ook: Verkoop antibiotica gedaald in 2008

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ellen de Wit

  prachtig dat het antibiotica verbruik afneemt. Gaarne exacte gegevens van dit onderzoek en waar de informatie vandaan komt. Wanneer de detectie methoden verbetert en geintensiveerd worden kan er natuurlijk beter onderzocht worden of er toch nog een beetje antibiotica in een dier zit. Betere detectiemethoden voorkomen een kans op antibiotica resistentie bij de mens.
  Dat is een investering die direct een positief effect heeft op het voorkomen van antibiotica resistentie

 • no-profile-image

  van rumpaert

  met het trachk en trace systeem kunnen de fabrikanten en groothandelaren exact aangeven aan wie zij antibiotica afleveren en welke hoeveelheden. De onnodige actie van de knmvd lijkt een onnodige kostenverhoging voor dierenartsen die dit weer gaan doorberekenen aan de boeren. DAAR ZIT GEEN BOER OP TE WACHTEN!!

Of registreer je om te kunnen reageren.