Redactieblog

Rabo: productiegroei geitenmelk zet door

De productiestijging in de geitenmelksector zal de komende jaren voort zetten.

Dat zegt Clemens van der Aa, sectormanager veehouderij van Rabobank Nederland. Hij verwacht tevens dat de prijsschommelingen op de geitenmelkmarkt minder groot zullen worden.

Van der Aa doet deze uitspraken tijdens de Geitendag van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), die vandaag in Utrecht plaatsvond. "De productiestijging zal wel minder snel gaan dan de afgelopen jaren. De verwachting is dat we de komende jaren te maken hebben met een jaarlijkse groei van 6 tot 7 procent."

Daarmee is de stijging minder sterk dan afgelopen jaren. "Toen nam de sector jaarlijks 10 procent toe", aldus Van der Aa. Hij baseert de groei op de wens van veel ondernemers om te groeien. "Nederlandse ondernemers zijn gedreven en ambitieus."

Met deze groei zal Nederland Griekenland inhalen in de rij met geitenzuivelproducenten. Frankrijk is in de EU-15 de grootste producent, gevolgd door Spanje, Griekenland en Nederland. "De Nederlandse geitenzuivelsector onderscheidt zich doordat vrijwel alle melk wordt verwerkt. In de totale EU wordt 56 procent van de geitenmelk verwerkt tot zuivelproducten. Het overige deel wordt direct geconsumeerd door de boeren zelf."

De sectormanager voorziet dat de Nederlandse geitensector voorop loopt op het gebied van ontwikkeling. "Nederland heeft grootschalige bedrijven en produceren een goede kwaliteit melk."

Voor de geitenmelkprijs verwacht Van der Aa dat de dalen niet meer zo diep zullen zijn als in het verleden. "De Nederlandse verwerkers hebben een betere positie ingenomen op de zuivelmarkt. Al kan dit nog beter."

Door samenwerking tussen bedrijven is op innovatiegebied winst te behalen, stelt Van der Aa. "Daardoor kunnen geitenhouders onderscheidende producten maken, die ook tijdens een laagconjunctuur goed vermarkt kunnen worden. Met negen verwerkers op 177 miljoen kilogram melk blijkt dit voor individuele partijen nu erg lastig."

Of registreer je om te kunnen reageren.