Redactieblog

'Pachtdeskundigen met spoed om tafel'

De commissie van deskundigen over pacht, de Commissie-Van Hall, moet met spoed bij elkaar komen om de huidige pachtwet bij te stellen.

Dat zegt LTO Noord-bestuurder Arnold Michielsen. Hij vindt de pachtprijsstijging onacceptabel. In het Rivierengebied stijgt de prijs met 43 procent. Michielsen: "De minister zegt dat zij met bezwaren maar naar de grondkamer moeten stappen. Dat heeft echter geen zin, omdat de verpachters de prijsverhoging uitvoeren aan de hand van de wet. Er is dus geen overtreding." In november moeten veel pachters voor het eerst de verhoogde pachtprijs betalen.

De problematiek komt door de sterke schommelingen in de opbrengsten op agrarische bedrijven. LTO Noord komt met deze oproep ondanks dat ze zelf heeft ingestemd met het nieuwe pachtprijzensysteem. "Het huidige systeem is wel beter dan het oorspronkelijke voorstel waarbij de pachtprijs oploopt tot 2 procent van de vrije waarde van de grond", aldus Michielsen. "Daarmee zou de prijs nog veel hoger zijn."

Ronnie van Woudenberg, directeur van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) zegt bereid te zijn met LTO in gesprek te gaan. "Het stelsel van de pachtprijsvorming is goed, maar het kan verbeterd worden. Als verpachters en pachters gezamenlijk met punten komen staan we sterker", aldus Van Woudenberg.

De FPG kiest ervoor eerst informatie te verzamelen en dit in te brengen bij de evaluatie van LNV volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.