Redactieblog

293 x bekeken 1 reactie

Opnieuw ophef over Nederlandse mest in Duitsland

In Duitsland is opnieuw ophef ontstaan over mogelijke import van illegale mest uit Nederland.

Dat blijkt uit een rapportage van de Duitse televisiezender WDR. De nitraatgehalten in de bodem in kreis Heinsberg, over de grens bij Limburg, zijn de laatste jaren fors gestegen. Het waterleidingbedrijf luidt de noodklok, omdat de kwaliteit van het grondwater sterk achteruit gaat. Het waterleidingbedrijf vreest een diepere bron te moeten boren om water van voldoende kwaliteit te hebben.

Het waterleidingbedrijf wijt de vervuiling aan mest die vanuit Nederland illegaal wordt uitgereden. Er is volgens de watermedewerkers te weinig controle op mesttransport. Dit jaar werden door Kreis Heinsberg acht mesttransporten gecontroleerd. Eén keer werd een boete opgelegd, zes zaken lopen nog.

De landbouwminster van Noordrijn Westfalen ziet nog geen aanleiding om de mestexport uit Nederland aan banden te leggen.

Nederlandse mestexporteurs bevestigen dat er zaken spelen die niet legaal zijn. Zij vrezen dat hierdoor extra regels worden opgelegd, wat de legale export van mest ook bemoeilijkt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    spotvogel

    Kreis Heinsberg en nitraten zijn kinderspel. In de jaren '90 volgde ik het mestspoor vanaf ons land naar Friedland in O-Dld, vlak bij de Poolse grens en zag daar een mesttankwagen uit Ottersum over een akker rijden waarop voor Wildezwijnenpest werd gewaarschuwd! Niet veel later brak in Venhorst Varkenspest uit! Ik meldde dit bij LNV maar hoorde nooit meer iets. Ook niet na herhaald appél tijdens de vogelgriep 2003! Daarom beschreef ik het in mijn dossiers 'de Pestvogels van Veerman' (2006) en 'Wachten op de Pandemie' (2008). Stront moet zorgvuldig worden behandeld, want kan explosieve virale sporen bevatten. En buitenregionaal mesttransport is dus dubbel riskant! Daar waarschuw ik al vele jaren voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.