Redactieblog

10 reacties

Nieuw melkprijsplan kan DOC redden

Goed initiatief van de Flevolandse melkveehouders Zeinstra en Bosma. Zelf de touwtjes in handen nemen. Dat spreekt me aan.

Melkquotering via de zuivelfabriek. Niet gebonden aan vooraf vastgestelde quota, maar verbonden aan de ontwikkeling van de markt. Het is te hopen dat FrieslandCampina hier in meegaat. Met nog wat grote Europese zuivelaars. Pas dan kan het systeem een succes worden.

Om de overtollige melk via vergistinginstallaties een bestemming te geven is een vondst. De melk blijft dan ook niet boven de markt hangen. Dat kan natuurlijk alleen als er voldoende vergistinginstallaties zijn.

Een andere mogelijkheid is minder krachtvoer te verstrekken. Reken maar dat er dan procenten minder wordt gemolken. Het leidt bovendien tot lagere kosten. En tot de realisering dat de laatste kilo's melk vaak wel erg duur zijn.

Kortom een prima plan.

Tenminste als een groot deel van de zuivel meedoet. En daar zit hem het probleem. Gebrek aan eenheid kost ons als boeren handenvol geld. Gebrek aan eenheid zal er ook zijn als dit melkprijsplan wordt uitgevoerd. Neem nu DOC. Betaalt centen minder uit dan FrieslandCampina. Kan met geen enkele zuivelcoöperatie in Nederland fuseren. Stel dat het melkprijsplan er komt. Wat ligt dan meer voor de hand dat DOC alleen met de mond meedoet, maar ondertussen door produceert met lage kosten. Dan kan er geld worden verdiend.

DOC-bestuurders, die al anderhalf jaar in hun hemd staan, denken dan: "Het hemd is nader dan de rok". Zelfs als het ten koste van het welslagen van het nieuwe melkprijsplan gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  wat een onzinplan, bij teveel melk zakt de prijs en stoppen er vanzelf boeren. Eerst in Engeland en Duitsland, Zweden en Frankrijk. Dat gat vullen wij wel op met onze zeer goede zuivelverwerkingscapaciteit.

 • no-profile-image

  Ferdinand

  Een uitstekend plan van mijn Flevolandse collega's. Het is duidelijk dat de overheid de handen van ons aftrekt. Dan is er maar één mogelijkheid: zelf reguleren. Dat doen bijvoorbeeld de olieproducerende landen via de OPEC toch ook? En ook daar zijn enkele landen die niet meedoen. Dat zal altijd zo blijven. Daarom oeten we niet bang zijn voor DOC. Als die dan tenminste nog niet failliet is.

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Geachte vergaderboer (gelderland) u herhaald uw stelling en beargumenteerd niet. De melk kun je ook als meststof betitelen dan hoeft deze ook niet in en door de mest van een vergister en kan ie zo over het land. En wat te denken van de co2 produktie om eerst de melk te produceren en dan als overschot te vergisten lijkt mij geen goed argument. Maak er dan varkensvoer van.
  Het crusiale in deze discussie is OVER PRODUKTIE

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Ik dacht dat ik duidelijk was geweest. Melk over het land uitrijden is een actiemiddel en geen meststof. Melk gebruiken voor energiewinning is nuttig, levert schone energie en brengt geld op. Korom, een uitstekende manier om de overproductie van melk tot waarde te brengen. Anders dan tegen de overheid aan te leunen of milieuvervuilende acties te ondernemen.

 • no-profile-image

  Adrie

  Uit al deze reacties blijkt weer dat de veehouders tot op het bot verdeeld zijn. We kunnen samen niets besluiten. Dus samen ook geen oplossingen bedenken. Daarom richten we ons tot de overheid om dan maar maatregelen te treffen. We willen die gesel voelen en er dan tegen protesteren. We zijn een verdeelde sector, die bouwt aan zijn eigen einde.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als de melkfabrieken de melkstroom gaan reguleren dan koop ik mijn eigen poeder machine. Ik laat mij niet door zulke organisatie's onderdrukken. Als er gereguleerd wordt dan van de eu uit, maar niet van zo'n machts blok die het belang heeft om goedkoop in te kopen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als een coöperatie prijsdifferentiatie toepast bij de eigen leden met kwantum kortingen kun je niet verwachten dat diezelfde leden nog langer aan een productievolume gebonden willen zijn. Die vertrekken en leveren liever meer melk aan dezelfde prijs bij een ander. En dan krijg je vanzelf dat de prijs bij de coöperatie weer zakt, en wordt het hele plan onderuit gehaald. Zoals eerder gezegd zie ik niets in dit plan.

 • no-profile-image

  Gert

  Zelf het heft in handen nemen bij de productie en afzet van melk, dat lijkt me voortreffelijk. Ik mis echter de invloed van de Europese zuivelondernemingen. Volgens mij kan FrieslandCampina dit nooit alleen doen. Als DOC het feestje al kan verstoren, dan is het plan helemaal waardeloos als bijvoorbeeld de Duitse coöperaties niet meedoen.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Melk uitrijden over het land is een actiemiddel om de overheid te dwingen het beleid te veranderen. Het is verspilling van voedsel en wordt daarom in de maatschappij sterk afgekeurd. Een overschot aan melk bestemmen voor een vergister heeft een ander doel. Het overschot wordt weggewerkt en de melk krijgt desondanks een nuttige functie. Er wordt dus geen voedsel verspild. Het krijgt alleen een andere bestemming. Het creëren van energie via vergisting levert zowel geld op als een beter imago voor de boer. Beide zijn in de huidige maatschappij van groot belang.

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Geachte, vergaderboer kunt u mij het verschil uitleggen tussen op het land uitrijden van melk of melken voor een vergister. Dit lijkt mij meer een beter verpakt ddb verhaaltje

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.