Redactieblog

157 x bekeken

Minder vraag naar complete bedrijven

Het aantal kopers voor complete agrarische bedrijven loopt langzaam terug. Dat constateert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

Projectontwikkelaars zijn inmiddels al geruime tijd minder actief op de agrarische grondmarkt. Door de economische crisis gaat de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en woningen minder snel, waardoor de projectontwikkelaars een pas op de plaats maken. "Hierdoor worden ook minder agrarische bedrijven uitgekocht, waardoor er minder ondernemers op zoek zijn naar een nieuw bedrijf", legt Boertjes uit.

De groep kopers die nu nog op de markt is voor de koop van een compleet bedrijf komt voort uit eerdere verkopen van grond aan projectontwikkelaars en de aankoop van agrarische gronden door de overheid. "De aankoop van de overheid voor de aanleg van natuur gaat gestaag door", aldus Boertjes.

Het aanbod van complete bedrijven is vrijwel stabiel. "Vorige maand leek het aanbod van bedrijven en grond iets toe te nemen als gevolg van de lage melkprijs. Ondernemers zonder opvolger besloten hierdoor toch te stoppen en het bedrijf te verkopen. Deze trend heeft zich deze maand echter niet doorgezet", zegt de makelaar.

Transacties

Op de markt voor agrarische grond is het rustig. Het aantal transacties daalt deze maand opnieuw. Alleen melkveehouders en een enkele akkerbouwer zijn op de markt om grond te kopen. Opvallend is dat de gemiddelde grondprijs van de gedane transacties niet daalt. Er blijven ondernemers die bereid zijn hoge bedragen te betalen voor grond. Ook banken blijven bereid deze aankopen te financieren. "Ik heb geen geluiden gehoord dat banken terughoudend zijn bij het financieren van grond."

Boertjes verwacht dat banken grond een goede investering vinden "Je ziet dat overal in Europa de grond in goede landbouwgebieden duur is. Grond is een schaars goed en zeker in Nederland zal dit door ruimtegebrek niet veranderen."

Ga voor actuele vastgoedtransacties naar:
www.agd.nl/grondprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.