Redactieblog

2 reacties

Mestac komt met nieuwe afzetstructuur mest

Mestcoöperatie Mestac komt met een mestpool.

Met de mestpool wil Mestac voorkomen dat veehouders de mest te lang vasthouden, waardoor er in het uitrijdseizoen logistieke problemen ontstaan. In de nieuwe structuur hebben veehouders jaarrond gegarandeerde mestafzet tegen een marktconforme ophaalbijdrage. De afzetkosten worden jaarlijks verrekend.

Mestac voorziet dat met het nieuwe systeem lagere mestafzetkosten worden behaald, omdat de afzetstructuur verbetert. "Bovendien ontvangt de akkerbouwer tijdig betere kwaliteit mest", aldus Mestac.

"Veel veehouders houden af te voeren mest nu lang vast. Ze bieden het vaak pas in het uitrijdseizoen aan", legt Ben Rooyackers van Mestac uit. "Hiermee proberen zij te profiteren van de lage prijs in het uitrijdseizoen. In deze korte periode kan echter lang niet alle mest worden vervoerd naar afnemers in akkerbouwgebieden." Dit resulteert in een overspannen transportsector, inefficiëntie en uiteindelijk een prijsopdrijvend effect.

Daarnaast constateert Mestac dat akkerbouwers steeds vaker vragen naar homogene mest met de juiste mineralengehalten. "Dit is te leveren vanuit de mestsilo’s, maar daarvoor moeten de silo’s wel tijdig gevuld zijn", aldus Rooyackers.

In de Mestpool wordt afgesproken dat veehouders de mest gelijkmatig over het jaar leveren. De ophaalbijdrage voor alle afgevoerde mest is jaarrond gelijk, waarbij het basistarief vooraf wordt bepaald op basis van de werkelijke logistieke kosten per laadregio. Aan het einde van het jaar wordt op basis van de gedane zaken berekend of er en naheffing of terugbetaling komt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lizzie

  Het zal mij eens benieuwen .
  De akkerbouwer wil zoveel mogelijk toeslag , de producent wil zo weinig mogelijk betalen

 • no-profile-image

  Eric

  Ook ik voer alle mest in het uitrij-seizoen af. Al jaren. Dit levert mij de laagste prijs per m3 op. En nog nooit ben ik met de mest blijven zitten. Mijn distributeur zorgt gewoon voor voldoende logistieke capaciteit in het uitrijseizoen. Maar Mestac wil kennelijk liever de silo's in de winter vol hebben, goed betaald, in plaats van te investeren in uitbreiding van de logistieke capaciteit (die er volgens mij nu al meer dan voldoende is) in het voorjaar. Laat het probleem van de distributeur niet uit úw portemonnee getrokken worden veehouder!

Of registreer je om te kunnen reageren.