Redactieblog

338 x bekeken 4 reacties

Meer varkensmestexport

Varkensmest is de meest geëxporteerde mestsoort.

Dat blijkt uit mestexportcijfers van Dienst Regelingen. Het is voor het eerst dat er meer varkensmest wordt geëxporteerd dan pluimveemest.

Tot 1 september van dit jaar is 587.667 ton varkensmest geëxporteerd. Dat is 13 procent meer dan de totale export van varkensmest in 2008. De gehygiëniseerde varkensmest wordt hoofdzakelijk in Duitsland afgezet.

De export van pluimveemest nam in 2009 aanzienlijk af. Met 450.200 ton pluimveemest ligt de export 34 procent achter ten opzichte van de totale export in 2008. De daling van pluimveemestexport komt vooral door de pluimveemestverbrandingscentrale in Moerdijk. Hier wordt een groot deel van de mest verbrand die eerder geëxporteerd zou worden.

Daarnaast heeft de lagere kunstmestprijs een negatief effect op de export van dierlijke mest. Buitenlandse akkerbouwers kiezen hierdoor eerder voor kunstmest dan voor dierlijke mest uit Nederland.

De totale mestexport ligt dit jaar voor ten opzichte vorig jaar. Tot 1 september van dit jaar is er 1,76 miljoen ton mest geëxporteerd met 21,4 miljoen kilo fosfaat en 27,8 miljoen kilo stikstof. Tot 1 augustus van vorig jaar werd 1,1 miljoen ton mest geëxporteerd.

De export van rundveemest ligt dit jaar 39 procent achter ten opzichte van de totale export in 2008. Dat komt door de goede inlandse afzet. De export van paarden- en overige mestsoorten is met 450.700 ton 40 procent lager.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  ik vind de mestkosten toch wel degelijk een verschil noteren -25 % vergeleken met 2008... daarbij moeten de investeringen in de apperatuur om de mest te hygieniseren en de kosten daarvan ook nog terugverdiend worden. Een goed initiatief om de mest zo weg te zetten. Volgend jaar mogen er weer 10% minder mineralen uit dierlijke mest op het land. Er zal dus nog eens 10% meer mest de grens over moeten willen we hetzelfde blijven betalen als dit jaar. Ik juig investeringen in mestverbranding en hygieniseren alleen maar toe dan wordt mest i de toekomst misschien nog een schaars ;-) Mest vasthouden lijkt me geen goede oplossing met de nieuwe mestrichtlijnen daarmee spelen we de handelaren alleen maar in de hand en betalen we kosten volgend jaar als de mest echt weg moet. Gewoon netjes af blijven voeren die mest dan komt het goed.

 • no-profile-image

  Eric

  Deze enorme export zou heeft onze mestmarkt in Nederland flink ontlast. De afvoerkosten van mest zouden dus eigenlijk een flinke correctie naar beneden tot gevolg moeten hebben. Hebben wij boeren dit teruggezien in een forse prijsverlaging? Er is inderdaad een beperkte min genoteerd afgelopen jaar. Mestdistributeurs in het oosten weten donders goed wat ze doen, houden de winsten uit deze export liever zelf in de knip. Ze zijn het elkaar goed eens gezien de onderling zeer geringe prijsverschillen. De meeste mest blijft daarbij binnen 75 km over de grens in Duitsland. Dat is een gigantische besparing op de transportkosten. Toch betaalt een boer in Doetinchem nog steeds dezelfde m3-prijs als iemand in West-NL. We wachten komend voorjaar maar eens af, ik verwacht dat het vasthouden van de mest of opschuiven van afvoerdatums komend voorjaar wel eens geld kan opleveren voor de boeren.

 • no-profile-image

  producent

  @bekende: ik heb liever -zakken die mestprijs- dan zaken met de mestprijs. Scheelt maar 1 lettertje maar toch :-)

 • no-profile-image

  een bekende in varkensmest export.

  Goed werk van ons allemaal,dus zaken die mest prijs voor 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.