Redactieblog

'Meer toezicht op griep in varkenshouderij'

In de varkenshouderij moet meer toezicht komen op influenza. Dat zegt de Zweedse minister van volksgezondheid Maria Larsson op een symposium over griep bij mens en dier in Brussel.

"Griep op varkensbedrijven is meer dan een ziekte die extra kosten en productiederving voor de varkenshouder met zich mee brengt. De griepvirussen die op varkensbedrijven voorkomen kunnen ook muteren tot een variant die ook voor mensen gevaarlijk is", aldus Larsson.

Ze pleit ervoor om het systeem voor controle op hoogpathogene vogelpest H5N1 in de pluimveehouderij uit te breiden met een controlesysteem in de varkenssector. Hoe dit systeem in de praktijk moet worden uitgewerkt en naar welke varkensgriepvirussen gekeken moet worden kan Larsson nog niet zeggen. "Daarover moeten we in overleg met dierenartsen en wetenschappers." Wie de kosten van de controle moet betalen wil Larsson ook nog niet zeggen. "De informatie die hierbij vrij komt kan zowel voor de diergezondheid als voor de humane gezondheid voordeel opleveren", aldus Larsson.

De Zweedse minister benadrukte dat er nog geen gevallen bekend zijn van de overdracht van het Mexicaanse griepvirus van dieren op mensen. "Maar deskundigen denken dat dit wel kan. Daarom moeten we voorzichtig zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.