Redactieblog

1 reactie

'Maatregelen Q-koorts niet in verhouding bestrijding varkenspest'

De maatregelen in de veehouderij tegen Q-koorts staan niet in verhouding met de maatregelen die zijn genomen tijdens uitbraken van varkenspest en vogelpest.

Dat zeggen drie arts-microbiologen van ziekenhuizen in Noord-Brabant. "Tijdens de uitbraak van de varkenspest werden zeer rigoureuse maatregelen genomen, terwijl er geen enkel gevaar was voor de volksgezondheid. Het lijkt dat economische belangen zwaarder wegen dan de volksgezondheid", aldus arts-microbioloog Jeroen Tjhie van het Elkerliekziekenhuis in Helmond. "Dat geldt ook tijdens de uitbraak van vogelpest, daarbij moesten ook hobbypluimveehouders zich melden, terwijl de maatregelen tegen Q-koorts alleen gelden voor grootschalige bedrijven."

De microbiologen noemen het huidige beleid dweilen met de kraan open. "Nog steeds mogen dieren vervoerd worden en mag mest uitgereden worden. Je ziet dat de ziekte zich hierdoor verder verspreidt." De artsen pleiten voor een vervoersverbod voor geiten en een verbod op het uitrijden van mest. Daarnaast moeten artsen beter op de hoogte zijn de locaties van de besmette bedrijven, vindt Tjhie.

De arts-microbiologen voorzien dat het aantal besmette gevallen van Q-koorts veel hoger ligt dan de officiële bevestigde gevallen van het RIVM. "Lang niet iedereen gaat met klachten naar de dokter."

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Misschien is de aaibaarheid van een geitje wat hoger als van een kip of een varken.Of had men toen door die rigoreuze ingrepen die varkens en kippenboeren ook graag tegelijk mee opgeruimd door ze financieel te duperen??

Of registreer je om te kunnen reageren.