Redactieblog

946 x bekeken

Maagdarmworm kost 38 euro per koe

Maagdarmwormen kosten op een melkveebedrijf 38 euro per volwassen koe per jaar.

Leverbot kost 30 euro per volwassen koe per jaar Dat blijkt uit onderzoek van Johannes Charlier van de Universiteit Gent naar de financiële schade door wormen op melkveebedrijven.

De kosten van een maagdarmworminfectie bij een volwassen dier wordt zowel veroorzaakt door besmettingen bij jongvee, geschat op 8 euro kosten per dier, als door infecties bij volwassen dieren, waarvan de schade is berekend op 32 euro. De hoogste kosten waren te wijten aan daling van de melkproductie, gevolgd door de kosten die gemaakt zijn voor ontwormingsmiddelen.

De kosten van een leverbotbesmetting bij jongvee wordt geschat op 14 euro per jong rund en 19 euro per volwassen rund. De grootste kostenpost van een leverbotbesmetting wordt veroorzaakt door verminderde melkproductie, gevolgd door de extra inseminatiekosten die veroorzaakt worden door verminderde vruchtbaarheid als gevolg van de leverbotinfectie.

In het onderzoek zijn de directe kosten voor infecties ingeschat. Het gaat dan om productiedaling en kosten voor behandeling. Bij leverbot komen daar kosten bij voor het toegenomen aantal inseminaties. De indirecte kosten van de dierziekten, zoals arbeidskosten, markteffecten, de kostprijs van controleprogramma’s , effecten op dierwelzijn en milieu en eventuele resistentieontwikkeling door het gebruik van geneesmiddelen zijn niet meeberekend.

De berekeningen zijn gemaakt op basis van de Vlaamse melkveestapel met 281.000 melkkoeien en 215.000 stuks jongvee. Hiervan is 15 procent van het jongvee en 15 procent van de volwassen koeien besmet met leverbot. Maagdarmwormen komen bij 50 procent van de volwassen dieren voor. Bij jongvee gaat dit om 5 procent.

Gemiddeld wordt een rund een tot anderhalf keer behandeld tegen de wormen. De kostprijs van een behandeling van jongvee tegen leverbot is berekend op €2,50, voor een volwassen koe op 8 euro. Behandeling van maagdarmwormen kost €3,50 per jong dier en €10,90 per volwassen koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.