Redactieblog

1531 x bekeken 3 reacties

Kwart van hazen in Noord-Holland besmet met leverbot

In sommige gebieden in Nederland zijn veel hazen geïnfecteerd met leverbot.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. In een driejarig onderzoek heeft het CVI in Noord-Holland hazen onderzocht op leverbot. In 2006 bleek een kwart van de 59 onderzochte hazen besmet te zijn met leverbot. In 2007 werden 81 hazen onderzocht, waarbij 21 dieren besmet bleken met leverbot. Dat is 26 procent.

In 2008 bleek 15 procent van de 151 onderzochte hazen besmet met leverbot. Het infectieniveau lijkt hiermee een goede afspiegeling van de jaarlijkse leverbotprognose van de Werkgroep Leverbotprognose. Deze werkgroep gaf aan dat er in 2008 minder leverbot zou zijn dan in de jaren daarvoor.

Hazen spelen een geringe rol bij het in stand houden van de leverbotziekte in het gebied, blijkt uit het onderzoek. Besmette hazen brengen mest op het land met leverboteieren, waardoor de leverbotkringloop door gaat. De hoeveelheid mest met eieren die geproduceerd wordt door de hazen is echter gering in verhouding tot de mestproductie met leverboteieren van runderen en schapen.

In het onderzoek wordt ook gekeken of hazen een rol spelen bij de verspreiding van resistentie van leverbotten tegen het anti-leverbotmiddel triclabendazol. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend.

Leverbot is een parasiet die bij schapen en runderen tot problemen kan leiden. De platworm leeft in de lever van het vee en doorloopt verschillende ontwikkelingsstadia, de leverbotcyclus.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  afschieten die spotvogel

  zet nog meer land onder water krijg je nog meer leverbot

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Erg fijn dat de WUR zo alert is op de rol die hazen spelen in de verspreiding van Leverbot. Ze zouden beter eens kunnen onderzoeken hoeveel jonge hazen er tegenwoordig de excessieve kuilgrasoogst nog overleven. Daarop lette ik toevallig afgelopen voorjaar in Noord-Holland en ben me rot geschrokken. Een massaslachting! En dan te bedenken dat op 8 december 2008 een horde jagers bij Medemblik voor mijn ogen zo'n 40 hazen aan gort knalde. In de val gedreven tussen twee brede watergangen bij gemaal Lely! Zeker een Leverbotbestrijdingsactie van de Faunabeheereenheid? De Leverbot wordt heus niet door die paar overlevende hazen verspreid, maar door de tienduizenden schapen van tegenwoordig die vaak op veel te vochtige percelen grazen. Ik word ziek van die stemmingmakerij tegen de natuurlijke bewoners van ons platteland!

 • no-profile-image

  Patrick

  Aan alle CDA 'achtigen en de rest van de mensheid. Wat denken jullie, zal er weer een gevoelloze CDA' er opstaan die met alle wijsheid zegt, nu moeten we alle hazen gaan afschieten? Ik verwacht het wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.