Klink: Osterhaus mag adviseur blijven

Het kabinet is niet van plan de banden met viroloog Ab Osterhaus te verbreken.

Volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) is er geen sprake van belangenverstrengeling ook al heeft de wetenschapper nauwe banden met het bedrijfsleven.

Dat bleek donderdagavond tijdens een spoeddebat over de positie van Osterhaus als adviseur van het kabinet in het kader van de Mexicaanse griep. Daar is commotie over ontstaan toen bekend werd dat de viroloog aandelen heeft in ViroClinics, een bedrijf dat vaccins ontwikkelt.

Volgens PVV'er Fleur Agema is er sprake van een ontoelaatbare situatie en mag het kabinet niet langer naar Osterhaus luisteren. Ook andere fracties toonden zich kritisch, maar de meesten geloven niet dat de wetenschapper zijn positie heeft misbruikt.

Klink vindt de aantijgingen van de PVV onterecht. Bovendien is Osterhaus niet de enige adviseur waar het kabinet zich op verlaat, zo benadrukte hij. Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich opnieuw over de kwestie.

Of registreer je om te kunnen reageren.