33 reacties

Kabinet gaat toch ontpolderen

De Hertogin Hedwigepolder wordt onder water gezet.

Dat zei landbouwminister Gerda Verburg zojuist na afloop van het kabinetsberaad.

Volgens Verburg was dat een moeilijk, maar onontkoombaar besluit nu uit onderzoek van Grontmij is gebleken dat het buitendijkse alternatief niet voldoende natuurherstel oplevert. Het kabinet gaat nu proberen de eigenaar van de polder uit te kopen. Als hij niet vrijwillig zijn grond wil afstaan, wordt de onteigeningsprocedure gestart.

Of er met dit - in de woorden het kabinet - definitieve besluit ook een punt achter de kwestie kan worden gezet, moet nog blijken. De Tweede Kamer heeft zich twee weken geleden uitgesproken tegen gedwongen ontpoldering, hoewel een motie van CDA’er Ad Koppejan daartoe nog niet in stemming is gebracht. Of hij dat alsnog gaat doen, wilde hij niet zeggen.

Daarnaast dient er op 18 december nog een zaak bij de Raad van State over de verruiming van de vaargeul van de Westerschelde.

Natuurorganisaties

Verburg sprak gisteren de hoop uit dat de natuurorganisaties, die deze hebben aangespannen, hun bezwaren laten vallen. In dat geval zal zij het hoogste rechtscollege vragen de opschorting van de baggerwerkzaamheden op te heffen. Of de betrokken organisaties dat zullen doen, besluiten zij volgende week.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Het wordt tijd voor actie,ik als varkenshouder zal dit ondersteunen en hoop de gehele landbouw Dat is noodzakelijk om de waanzin van de dag eens te laten veranderen in gezond (boeren)verstand..!!!!!!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Ik wil niemand honger toewensen..... maar sommige mensen vragen hier haast wel om.

 • no-profile-image

  Bedust

  Milieuteroristen gaan gewoon door tot alles kapot is! Ze zeggen je moet het land goed achterlaten voor je kinderen. Maar is onder water laten lopen en onkruid goed beheren? Als deze slappe ruggen van de politiek het moeten doen gaat er alles aan! Ze hadden massaal op moeten stappen, dan hadden ze respect af gedwongen!!!! En maar praten over armoede en ontwikkelingshulp en zelf gedragen ze zich als schoften. Je doet toch niet mee aan deze volksverlakkerij. Als er weer verkiezingen zijn kunnen we beter gaan demonstreren tegen de politiek!!! En die meelopers uit de politiek en belangenorganisaties met die zogenaamde milieubeweging, die ook maar is stevig aan pakken! Zij zijn zelf ook schuldig aan deze verloedering van de maatschapij! Het is echt oplichting van hoogste soort!! Als je ziet wat de wateresnoodramp in 1953 aan slachtoffers had( meer dan 1800), en zoveel geld geinvesteerd om deze grote ramp te voor komen en nu onder water laten lopen!!! Ik was toen 5 jaar, ik weet het nogals de dag van gisteren. Vergeten doe je het nooit, maar dit is bizar. De niksnutten krijgen hun zin! Ik ben het eens, er moeten flinke acties komen om dit tegen te houden!!!

 • no-profile-image

  Lizzie

  Ja ja , als je maar constant blijft schoppen krijg je alles voor elkaar , neem bijv. Marianne Thieme , die zal dit zeker bevestigen. Ook al is het de grootste waanzin , blijven schoppen.

 • no-profile-image

  boer

  landbouwgrond brengt nog geld op, natuur niet, alleen daar zijn ze in Den Haag nog steeds niet achter gekomen.

 • no-profile-image

  boer

  jongens/collega's laat ze hun gang toch gaan, weet je wat ze zouden nog maar meer onder water moeten laten lopen laat ze de gehele flevopolder ook maar doen oa. dan komen ze er het beste achter. wij zijn er alleen maar bij gebaat dat er een voedsel tekort is want dan brengt 10 ha aardappels meer op dan nu 20

 • no-profile-image

  jongeveehouder

  Ik ben zoals vele van jullie van mening dat het totaal idioot is om landbouwgrond te vernielen voor natuurgebied. En vindt dus ook dat het een keer genoeg moet zijn geweest. De oplossing? keiharde actie voeren tegen dit soort waanzin.

 • no-profile-image

  gert

  Echt wat voor Verburg en het CDA,Gods water over Gods akker laten stromen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Pure chantage van de milieuclubs waarvoor Verburg (het CDA dus) zwicht. CDA-er Verburg is tot speelbal gedegradeerd van de ministers (en partijgenoten) Maxime Verhagen van BZ en Camielle Eurlings van V&W, die zo uit de wind blijven. Een minister die de (onafhankelijke!!) Raad van State vraagt de opschorting van de baggerwerkzaamheden op te heffen als milieuclubs hun zin krijgen. Het CDA als huilende wolf in het bos met de boer als prooidier. Het moment is nabij dat agrarisch Nederland zich eens goed achter de oren moet krabben bij haar politieke keuze's.

 • no-profile-image

  Kippeboertje

  Ik heb m'n hele leven CDA gestemd, maar dat is nu wel over. De politiek in nederland is volledig de weg kwijt er komt niks fatsoenlijks meer uit.

 • no-profile-image

  arie

  wat is de volgende (compensatie) stap? dijken doorsteken?? of de noordoostpolder weer terug geven aan de zuiderzee? walgelijk, tis ver van mijn bed af maar het blijft onzin

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Waarom moet je ontpolderen?
  Gewoon die Westerschelde wat dieper maken heeft toch niet zo`n grote invloed op de natuur? Of het water nu bijv. 10 meter diep is of 15 meter diep daar merkt toch niemand niks van.

 • no-profile-image

  ACTIE

  De maat is vol !! Dit is de druppel !! Alle boeren moeten hier tegen in gaan en Nederland plat leggen !! Groot schaalige actie moeten er komen. Boeren zijn het spuugzat om zo te worden behandeld. Distibutiehallen moeten geblokeerd worden, snelwegen blokkeren, het "democratische" denhaag moet plat en Verburg moet gewoon aftreden, wat is die vrouw verschrikkelijk slecht voor de voedselproducenten. Het is een schande dat deze "vrouw" een boerendochter is. Laat deze polder het symbool zijn voor de boerenrevolutie !!!

 • no-profile-image

  gert

  CDA wil nog wel een paar polders onder water laten lopen, ze mogen graag Gods water over Gods akker laten stromen

 • no-profile-image

  wil de laatste boer

  EMIGREREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  arie noordam

  alleen idioten willen vruchtbare grond teruggeven aan de zee.
  dat gaat echter niet door
  zondag ben ik in de Hedwige polder geweest en spotte daar o.a de zeer zeldzame levendbarende hagedis, een bijna nog zeldzamere rugstreeppad en ook de nacht zwaluw heeft daar zijn leefgebied. sporen van de Noorse woelmuis waren te vinden maar het beestje zelf liet zich niet zien.
  echter reden genoeg om het gebied te laten zoals het is en alles op alles te zetten om die beestjes te redden

 • no-profile-image

  ik hoop

  Ik ben ook in de polder geweest en raad es ik kwam een zeldzaamheid tegen namelijk een gewone 'boer' die voor zo weinig mogelijk geld voedsel produceert!!Melk weg gooien mag niet is schandalig tegen over de arme landen. Nou graag de dag van het onderwater zetten van deze grond samen met de minsters erbij foto's maken en op sturen naar die landen en laten zien hoe we het hier doen schandalig gewoon!!!!

 • no-profile-image

  Demo

  Hoe is het toch mogelijk????????????????

 • no-profile-image

  ikke

  kun je merken wat een landbouwer vandaag de dag nog betekend voor de politiek. over kapitaalsvernietiging gesproken, in deze crisis tijd. Dit gaat bakken geld kosten. grooote schande. En Balkenende moet zich na al zijn toezegingen niet meer durven te vertonen als zeeuw in zeeland.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Hoezo natuur moet gecompenseerd worden? Wat is er gebeurd dan? ik begrijp dit niet, kan iemand mij dit uitleggen? Weer zo'n beslissing waaruit blijkt dat ze in nederland compleet de weg kwijt zijn. Volgens mij wil het grootste deel van de bevolking dit niet, dus we leven in een dictatoriale staat, gelijk Hitler Duitsland!

 • no-profile-image

  Leen

  Belangenverstrengeling? Wie heeft de milieueffecten onderzocht? Juist ja de GRONTMIJ. Is dat niet die instantie die ook aan landschapsinrichting doet? Lijkt mij dat ze belang hebben bij deze uitslag. Een beetje doorzichtig niet?

 • no-profile-image

  groene leugen bestrijder

  Ben het eens met willie van gemert. Het wordt tijd dat we als landbouw zeggen, NU IS HET GENOEG. Wie is er nu eigenlijk de baas in nederland. Als de 2e kamer zegt van nee is het toch duidelijk. Laat het er maar op aankomen. Uitdiepen die Westerschelde en dan afwachten wat Brussel gaat doen. Waar zijn we bang voor dan!
  We worden geterroriseerd in dit land door die milieu en natuur rakkers. Via de RvS regeren ze dit land. Alles wordt aangevochten. Ik ben er zelf prive ook tegenaan gelopen. Ze proberen je gewoon kapot te maken met de wet in de hand. Hoe pakken we dit aan?
  Het volgende idee: met de zelfde middelen als zij. OVERAL bezwaar tegen maken wat in hun straatje past. Middels een vereniging of stichting die statutair als doel heeft een zaak die ons altijd ontvankelijk maakt. Bv. bevordering van de economische ontwikkeling van het platte land. En dan maar procederen., tot aan het hoogste toe. Net als zij doen. Heel nederland moet plat. De gerechtelijke organen moeten volledig verstopt worden met procedures van onze kant. Dat is de enige manier om het zover te krijgen dat de politiek deze idiote rechtsgang in Nederland gaat terug draaien.
  Misschien wel een flink aantal vehikels oprichten. Want dat doet de tegenpartij ook.
  Dan is het Milieudefensie, dan weer de vogelgescherming etc.
  ALLEMAAL PRESSIEGROEPEN

  DE MAAT IS VOL

 • no-profile-image

  gert

  De Raad van State is een dumpplek voor afgedankte linkse politici ,die hier nog weer proberen wat in de melk te brokkelen te hebben,zo krijg je deze toestanden

 • no-profile-image

  Luctor

  De strijd om grond zal nog verder los barsten.

 • no-profile-image

  Frans

  Het is niet te geloven. Daarom vind ik dat alle Zeeuwen (maar ook anderen) zich hiertegen tot de laatste snik moeten verzetten. Alsof een polder waarin boeren werkzaam zijn, geen natuur is!
  Persoonlijk vind ik zo'n polder mooier en echter dan een watervlakte, welke met bakken vol gemeenschapsgeld door eco-smurfen zo "natuurlijk" mogelijk heringericht is om te suggereren dat de natuur in Nederland weer "op de goede weg is".

 • no-profile-image

  A.H. Doude van Troostwijk

  De overheid moet stoppen met het steeds verder ontpolderen van Nederland, we hebben de grond hard nodig. Daarnaast is Nederland te klein voor grootschalige natuurprojecten. Iedereen moet z'n stem laten horen. We accepteren veel te gemakkelijk dit soort ingrepen. Laat weten dat er veel mensen tegen ontpoldering zijn.

 • no-profile-image

  hrkanger@hotmail.com

  Echt Nederland alles in de gecultiveerde natuur (nep natuur)
  Behoud dan de echte natuur en onderhoud die zo als het moet, maar zelfs daar scheppen ze nog in om dan noemen ze het pas echt en dat altijd zo in de revolutie zo is geweest dat noemen ze het denk ik nep bij onze communistes dictatuur in Den Haag.

 • no-profile-image

  boertje ca

  gewoon alle tegenstanders van ontpoldering een stukje poldergrond verkopen DOE net als de mo moeten ze die stuk voor stuk onteigenen

 • no-profile-image

  geheugen

  Gert, dit had je al gezegd. Zet de computer maar eens uit en gewoon weer boeren. Veel beter voor je hersenpan.

 • no-profile-image

  Zeer boos

  Dit is het werk van flierefluiters, we worden geteroriseerd door flierefluiters, de politiek laat zich gebruiken door flierefluiters! Laat die hele bende daar dan ook maar kopje ondergaan! Triest !!!!! Als je een sloot of de Westerschelde uitdiept, praten om natuurcompensatie. Zijn ze hardstikke gek, geld verslinders!!!

 • no-profile-image

  gj

  De Grontmij? Wat is tegenwoordig een van de grootste bron van inkomsten van de Grontmij? Dit soort bureaus schrijven naar mijn idee elk door de client gewenst rapport. En ontpolderen was kennelijk de benodigde uitkomst.
  Inrichten van het gebied zal ook wel door de Grontmij geschieden.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ik ben een eco-smurf, de echte term is overigens biologisch agrariër. Frans vindt een polder met landbouw prachtig mooi. Vind ik ook, maar een gebied als het verdronken land van Saeftinge is eveneens fantastisch. Ik ben er ook niet op tegen om melk weg te gooien (als manier van protest). Overschotten exporteren naar arme landen en de boeren daarmee productie onmogelijk maken, dat is pas onethisch.

 • no-profile-image

  Voedselcrisis

  De kranten van gisteren, 14 oktober 2009. Pagina 1: polder onder water. Pagina 2: giga voedsel tekorten voorzien gegeven de verwachte wereld bevolkingsgroei. Macro een tekort en wat micro NL? Jawel, slopen die productiemogelijkheden.... Kijkend naar de affaires rond de banken, kijkend naar deze rare situaties...het wordt tijd voor een soortement staatsrevolte waarbij er weer nuchtere mensen aan de leiding van dit land deelnemen.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.