Redactieblog

4 reacties

Hollandse boer een vreemde vogel?

Dat vinden ze bijvoorbeeld in Denemarken. Daar willen Hollandse boeren alleen maar groeien. En melken tegen de klippen op. Net zoals wij hier in Nederland.

Deense boeren bekijken hun uit Holland afkomstige collega's met argusogen. Met goed gevulde (quotum)beurs kwamen ze beste boerderijen kopen. En uitbreiden. De landhonger was nooit gestild. Tot ergernis van de Deense boeren. Die zagen de prijzen stijgen, zodat het voor hen er moeilijk werd om te kopen.

Daarom worden Nederlandse boeren ook niet erg gewaardeerd, vertelde me een boer uit Denemarken, die weer is teruggekeerd. Hij had genoeg zakgeld overgehouden om hier weer een groot bedrijf te kopen. En hij voelde zich daar toch niet zo goed thuis.

De vraag, die bij mij blijft hangen, is:"Zijn wij als Hollandse boeren anders dan de boeren in andere EU-landen?" Het lijkt er sterk op. Terwijl praktisch overal in Europa onder het melkquotum wordt gemolken, produceren wij, samen met slechts een paar andere landen, rustig door. En dat terwijl de rekening van 44 miljoen euro aan superheffing over vorig jaar nog maar net is voldaan.

Wat beweegt ons om tegendraads te melken? Wij veroorzaken het overschot en klagen dat er teveel melk is. We voeren actie om de overheid te dwingen ons minder te laten melken. Wat gaat er om in al die boerenhoofden?

In Denemarken zien ze ons als vreemde vogels, zei onze uit Denemarken teruggekeerde vriend. Ik denk dat hij gelijk heeft. Een rationele verklaring voor de melkdrift van de Nederlandse boer kan ik ook niet vinden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Hoeveel belasting betaal jij dan eigenlijk wel Truus? Of wordt jij misschien door de belastingbetaler (= ook boeren betalen belasting) onderhouden?

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Het ligt toch iets anders: de boeren met juist een kleine beurs kunnen/konden in Denemarken terecht. Of iemand die graag boer wil worden maar in een ander land niet terecht kan omdat ie niet genoeg startkapitaal heeft. In Denemarken zijn/waren banken bereid om met een aandeel van 10-15% eigenvermogen genoegen te nemen en dus 90-85% te willen financieren.
  De nederlandse boeren zijn daar heel succesvol gebleken, nu blijken sommige denen afgunstig. En dat terwijl zij toch zèlf hun bedrijven liever aan een nederlandse boer verkopen om dat die meer betaald! Beetje schijnheilig dus. Ze hadden in het verleden zelf ook deze mogelijkheden kunnen benutten, dat hebben ze niet gedaan.
  Goed ondernemerschap bij boeren mag kennelijk niet? Toch vreemd...

 • no-profile-image

  Gert

  De Nederlandse boer in inderdaad inconsequent. Maar dat wist je toch wel, Vergaderboer? We hebben alles dubbel, organisaties voor belangenbehartiging, coöperatieve ondernemingen en ga ze maar door. Als we het ergens niet mee eens zijn proberen we het niet via de eigen organisatie te bereiken, maar richten we een eigen clubje op. En niet te vergeten de zwijgende meerderheid. Die doet precies wat-ie wil. Dus ook melken tegen de klippen op. Ook al is het superonverstandig.

 • no-profile-image

  truus

  omdat die stinkboeren nooit genoeg hebben kan de belastingbetaler weer milioenen opbrengen om die rotboeren te spekken

Of registreer je om te kunnen reageren.