Redactieblog

314 x bekeken 4 reacties

Geen vergunning, geen toeslag

Om bedrijfstoeslagen te kunnen incasseren, moeten boeren voldoen aan allerlei eisen op gebied van milieu, welzijn en gezondheid.

Op zichzelf is dat niet zo gek: de EU geeft alleen geld aan degenen die zich aan de regels houden.

Momenteel is er wel een buitengewoon vervelende affaire. Een van die zogenaamde beheerseisen is namelijk: voldoen aan Natura 2000. En op dit moment vinden bedrijfscontroles plaats waarbij blijkt dat bedrijven niet beschikken over een Natuurbeschermingswetvergunning. Formeel geredeneerd betekent dat: korting op de bedrijfstoeslag.

In een antwoord op vragen van de Tweede Kamer geeft de minister dat ook toe. Deze uitkomst wordt gepresenteerd als iets onontkoombaars: Europa wil het op die manier. Daarmee wordt veel verzwegen.

Bijvoorbeeld: dat de beheerseisen door de nationale overheden zelf worden vastgesteld, dat de minister de vergunningverlening op grond van de Natuurbeschermingswet jarenlang op zijn beloop heeft gelaten, dat de gevolgen van Natura 2000 stelselmatig zijn onderschat, dat er vaak genoeg aandacht is gevraagd voor de problemen die hieruit voor de toeslagrechten zouden kunnen voortvloeien.

Het is natuurlijk heel vreemd om in het kader van de toekenning van toeslagen nu ineens een oordeel te moeten vellen over de toepasselijkheid van natuurwetgeving. Wat mij aan het antwoord van minister Verburg echter nog het meest stoort is de totale emotieloosheid. Alsof hier niet sprake is van een geweldig probleem. Alsof je dit probleem vervolgens eenvoudigweg bij de boeren kunt neerleggen, die het niet hebben veroorzaakt en die het ook niet kunnen oplossen.

Het past allerminst om het natuurbeleid of Europa de schuld te geven, als je er zelf een puinhoop van maakt. Ik wil nog wel aannemen dat er altijd wel eens onverhoeds een puinhoop kan ontstaan. Maar dan nog is een oplossing alleen mogelijk als je de puinhoop vervolgens niet totaal negeert.

Ik ben bang dat de minister dat aan het doen is. Maar misschien zijn er ook wel zoveel puinhopen, dat er geen opruimen meer aan is. Een beetje heen en weer schuiven is dan het maximaal haalbare.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  landbouwer

  Een keiharde sanering van de landbouw in Nederland zit eraan te komen

 • no-profile-image

  boer

  Hesterman is vast een burger die vast besloten is zijn agrarische buurman het leven moeilijk te maken met de NBW in de hand. Beste Burger, daar is de NBW ZEKER niet voor geschreven! Dat een provincie niet handhaaft in een situatie waar voor een boer niet meer uit te komen is; terecht. Hesterman moet zelf maar eens met de hele hebben en houden illegaal verklaard worden, dan voelt hij wel hoe dat is.

 • no-profile-image

  Eef

  We hebben in Nederland al veel schandalige anit-agrarische wetgeving gezien, maar de Natura 2000 regelgeving slaat alls. In 1 klap illegaal als er geen Natuurbeschermingswet vergunning is voor lang bestaande agrarische bedrijven. De provincies zelf zitten met de handen in het haar: in de provincie Noordholland is het beheersplan nog in geen velden of wegen te bekennen. Desgevraagd zegt de provincie dat een aanvraag op dit moment geweigerd zal worden. Een aanvraag doen is op dit moment niet aan te raden lijkt me. Aan de andere kant: wat dan, want zonder ben je illegaal. Verbijsterend dat LTO dit onoplosbare probleem niet met alle kracht te lijf gaat, ik merk hier niets van. De wet voorziet overigens wel in een schadevegoedingsregeling voor nadeel. Ik hoop dan ook dat all boeren in of in de buurt van Natura 2000 gebieden bezwaar hebben gemaakt, een schadevergoeding voor mogelijk nadeel hebben aangekondigd én LTO op de nek gaan zitten. ACTIE!!!!

 • no-profile-image

  Hesterman

  Heeft de minister de vergunningverlening op z'n beloop gelaten? Of hebben veehouders stelselmatig de kop in het zand gestoken en gedacht het wel zonder vergunning te kunnen doen? Wij zitten hier met een provincie die weigert te handhaven bij een bedrijf dat wel een vergunning zou moeten aanvragen, maar dat domweg niet doet. Het breidt zich allemaal maar uit en de veehouder zegt doodleuk: wat kan jou die ammoniak schelen? Natura 2009: bescherm de Natuurbeschermingswet.

Of registreer je om te kunnen reageren.