Redactieblog

3 reacties

FrieslandCampina grootste coöperatie in Nederland

FrieslandCampina had in 2008 de grootste netto-omzet van agrarische coöperaties in Nederland.

Dat blijkt uit de top 30 van agrarische coöperaties die de Nationale Coöperatieve Raad (NCR) heeft opgesteld. FrieslandCampina stoot hiermeer Vion van de eerste plaats.

FloraHolland staat op de derde plaats, met een omzet van 4,07 miljoen euro. Royal Cosun staat met een omzet van 1,7 miljoen euro op de vierde plaats, gevolgd door The Greenery, met 1,31 miljoen euro netto-omzet.

De grootste stijger in de top 30 is de bloembollencentrale CNB Lisse. Met een omzet van 318 miljoen euro steeg het bedrijf van de 24e naar de 13e plaats. Grootste daler was fokkerijorganisatie CRV. Hoewel de omzet van het bedrijf in 2008 met 12 procent steeg naar 135 miljoen euro, zakte de onderneming van de 15e naar de 27e plaats.

De gezamenlijke netto-omzet van de dertig grootste coöperatieve ondernemingen is in 2008 met 9 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2008 werd een gezamenlijke omzet gerealiseerd van 33,6 miljard euro. De nummers één en twee, FrieslandCampina en Vion zijn samen goed voor 54 procent van de omzet.

De dertig coöperaties hadden in 2008 gezamenlijk bijna 77.500 medewerkers in dienst, waarvan een groot deel bij buitenlandse vestigingen van de bedrijven werken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fg

  Dat is erg genoeg

 • no-profile-image

  Helaas

  De grootste cooperatie, en de boer betaald het gelag.En onze vrouwen en kinderen zijn de dupe. Dat was vroeger met de kleine fabriek toch wel anders.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Niet zeuren mensen. Het is toch fantastisch dat je je melk aan de grootste cooperatie van Nederland mag leveren, wat een eer!

Of registreer je om te kunnen reageren.