235 x bekeken 13 reacties

'Europees transgeenbeleid ramp voor veehouders'

De veehouderij staat een ramp te wachten als er niet snel een oplossing komt voor de omgang met transgene gewassen in de EU.

Amerikaanse voerhandelaren zullen Europese havens gaan mijden nu zij het risico lopen hun vracht niet kwijt te kunnen. Dat zegt eurocommissaris Mariann Fischer Boel. De EU staat alleen genetisch gemodificeerde producten toe als de afzonderlijke lidstaten daar in meerderheid voor zijn. Groen licht van de voedselveiligheidsinstantie Efsa is daarbij een voorwaarde, maar niet doorslaggevend; toelating kan ondanks een positief advies worden geweigerd.

Aangezien de EU over de beste detectie-apparatuur beschikt, kan dit ertoe leiden dat vrachten worden afgekeurd, terwijl zij minimale sporen bevatten van veilig bevonden transgene gewassen die in het land van herkomst niet zijn aangetroffen. Daardoor bestaat het risico dat handelaren uit derde landen de EU gaan mijden, met als gevolg dat er voertekorten ontstaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Nederland loopt al flink achter, en ze hebben het niet door. Politiek Nederland moet je als schuldige aan gaan wijzen boeren en boerinnen. Maar je weet hoe het gaat, Verburg en concorten weten naar 4 jaar niets meer en is de vogel gevlogen en jullie zitten met de gebakken peren. Als iemand weet waar Verburg deze week is geweest, ze moest voor een paar dagen naar Amerika, please vertel het even hier als U wilt. Dan Ierland, persbericht 13 October 2009. Ierland VOLLEDIG Gentech VRIJE zone, dus voer en product volledig vrij van de op celniveau vernietigende gentech zie, http://www.gmfreeireland.org/press/GMFI45.pdf Zij snappen het wel wat die eigenwijze Hollanders niet snappen. Dan 15 october 2009, Het hoogste Franse HOF spreekt uit en beslist dat Monsanto volledig leugenachtig is over Roundup, zie http://newsvote.bbc.co.uk/mpapps/pagetools/print/news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8308903.stm?ad=1 En wat doet Nederland, NIETS. Tja, op deze planeet is geen ruimte voor Monsanto, ze hebben al genoeg schade aangericht met hun facistische beleid en bedrijf. Tijd en realiteit zijn flexibele dingen. Maar 1 ding moge duidelijk zijn, Monsanto wordt vernietigd en gaat van de planeet, stap voor stap, en geloof me dit bedrijf staat gelijk aan Nazi concentratie kampen. Dus zo erg is dat niet. Als het zo ver zal zijn, zullen de huidige kinderen, en toekomstige nog niet geboren generaties huilen en dansen van vreugden.
  De lafheid van de huidige pharma organisaties, boeren belangenbehartigers en politiek die allemaal pro gentech zijn, is onbeschrijfelijk, onbeschrijfelijk en beschamend. Jullie zijn in staat om een planeet te vernietigen , en die richting gingen we op, mede aan de hand van de rechtse facistische kern in de CDA. Je past je maar aan, anders no mercy, en ga je maar op je blaren zitten

 • no-profile-image

  Hans

  Patrick, ik vind dat je van Monsanto een soort "skulls en bones" verhaal maakt. Ik wil dan toch wat dichter bij jullie in Nederland blijven. 2 maand geleden waren we in Nederland en ik ben me rot geschrokken van het aantal mensen met kanker. Iedere vriend of familie heeft wel een kankergeval.
  Als je dan ziet hoe de Nederlanders eten, dan kan het ook niet anders. Ik heb een blauwe maandag meegelopen in een vleesverwerkings bedrijf, één van de beste, die vooral aan de dure horeca leverd. Het vet wat van het vlees wordt afgesneden en in Brasil zou worden weggegooid, gaat hier door de gehakt of door de worst, er wordt echt helemaal niets weggegooid.
  Ik ben tot de conclusie gekomen dat de voedsel verwerkende industrie, ook in Nederland de oorzaak is van de grote hoeveelheid kanker gevallen.
  Als je en banaan in Nederland eet is die afgerijpt in een speciale afrijpkamer met gas en niet in de zon. Zaterdag patatdag, fricandel, hamburger, noem maar op.
  Ga naar de voetbalclub en kijk wat die jonge jongens daar drinken, het ene energie drankje na het andere met de meest giftige kleuren. Alles wat in de winkel ligt heeft een houdbaarheidsdatum wat niet kan. Brood, droog brood bestaat niet meer, als mijn vrouw thuis brood bakt dan is het morgen droog, maar het is wel echt brood, in nederland doen ze er iets in zodat het altijd vers is en altijd lekker ruikt . julie hadden een erg goed programma "keuringsdiest van waarde" bij ons ook te zien via BVN . Je mag dan wel zeggen dat Monsanto duistere plannen heeft, maar wat dacht je van VION en FRIESLANDFOODS CAMPINA, CHV etc. Met daarnaast een RABO BANK, die gewoon geregeld aan tafel zitten, "hoe kunnen we onze boerenslaven nou het beste uitmelken"?
  Stop deze multinationals, nog wel van boerenafkomst, maar in je "skuls en bones" verhaal, dicht bij huis. Eigenlijk hopen wij, braziliaanse boeren, dat Europa Gentech vrij blijft. Dan blijft het Europese product te duur en hebben we er ook geen last van op de wereldmarkt

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Als men de GMO gewassen weert moet men ook alle producten weren afkomstig van met GMO gewassen gevoerde dieren.
  Anders worden de producenten in de EU dubbel benadeeld.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hans, maar dat kan niet. Transgeen houdt zich in de natuur niet aan een afrastering of sloot. Er moeten grote bufferzone's tussen anders raakt alles "besmet". In Mexico beschuldigd Monsanto maïstelers ervan dat zij hun suikermaïs, die door bestuiving "besmet" is geraakt, ervan illegaal transgene maïs te verbouwen en eist zelfs schadevergoeding. En Monsanto heeft meer geld om advocaten te betalen dan de boeren. In Duitsland loopt die discussie ook en vragen bioboeren garanties om hun producten zuiver te houden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hans, persoonlijk ben ik er nog niet zeker van dat het geen negatieve gevolgen heeft. Je geeft zelf aan dat planten insecten kunnen gaan weren en hoe dat in het ecologische systeem uit gaat pakken is nog afwachten. Er is in de natuur balans nodig en die moet je niet gaan beinvloeden door grote hoeveelheden monocultuur die hun eigen natuur gaan scheppen. Zelfs ongedierte heeft zijn rol in het systeem en, natuurlijk, plagen moet je bestrijden. Hier een link naar een wegstuurde onderzoeker. http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-GB%3Aofficial&hs=nQF&q=arpad+pusztai&btnG=Zoeken&meta=cr%3DcountryNL Wie er gelijk heeft laat ik voorlopig in het midden.

 • no-profile-image

  realty farming

  Als wij als veevoerverbruikers de keuze hebben uit veevoergrondstoffen(kunstmatig uit de lucht gewonnen ureumachtige eiwitten via splijttorens van ici) of veel te dure soja van de bonenbarronnen uit brasil;jaren geleden.Toen werden deze kunstmatige eiwitten in biggenvoeders verwerkt.
  Ik denk dat wij dan betergmo gewassen als grondstof kunnen gebruiken.

 • no-profile-image

  Hans

  Gewoon GMO toestaan, en wie dat niet wil gaat biologisch

 • no-profile-image

  Hans

  Het probleem is de GMO niet, maar de door de westerse wereld aan de derde wereld opgedrongen wet van octrooi en patenten, De westerse wereld weet donders goed dat ze niet in staat is om voor de zelfde kostprijs te produceren als de derde wereld.
  Een erg goed voorbeeld hiervan is toen Brasil het patent openbrak van geneesmiddelen tegen HIV en AIDS.
  Jawel jongens, de farmaceutische industrie van de westerse wereld verdiende z'n geld over de rug van de AIDS patienten. Als GMO gewassen niet veilig waren geweest dan was er allang een bewijs voor gevonden. reken maar dat Du Pont, Bayer, Syngenta etc hun uiterste best hebben gedaan om te bewijzen dat het niet veilig zou zijn geweest. Ze hebben niets kunnen vinden. Du Pont, Bayer, Syngenta etc. willen ook dolgraag zich bezig houden met de genetische modificatie van gewassen zodat er een heleboel zware giffen die nu gebruikt worden, niet meer nodig zijn. Als je de wereldbevolking wilt voeden, die zich binnen afzienbare tijd verdubbeld, zonder nog meer grond aan de natuur te onttrekken, moeten we als de wiedeweerga planten gaan bouwen, die je kunt telen in droge gebieden, zoute en verzilte gronden ed. Als je een maisplant kunt bouwen die z'n eigen afweerstof tegen insecten produceert en je daar zodoende geen zware insecticiden meer hoeft te gebruiken dan is dat toch winst! Je zult zien, zo meteen is het patent van glyfosaat afgelopen en doet niemand meer moeilijk. En wees eerlijk, het Glyfosaat patent is van Monsanto, en iedereen gebruikt het, het is het beste, meest milieuvriendelijke product van de laatste 20 jaar. Boeren in Nederland die het grasland willen scheuren maar nog wel het laatste snit ervan willen inkuilen, spuiten voordat het gras gemaait wordt Glyfosaat. 6 uur later wordt het gras gemaaid en vrolijk ingekuild, en hier is niks mis mee. Vertel dat de consument en ze drinken geen melk meer. Nu m.i. gebeurd hetzelfde met GMO gewassen, alleen liggen de interesses anders. Welke aandelen kun je beter kopen, Du Pont, Bayer , Syngenta of Monsanto?

 • no-profile-image

  Patrick

  Nog maar een keer zelfde teks, die andere loopt uit, AGD dat komt omdat mensen ook Firefox of Google Chroome Gebruiken, dus aub aanpassen als het kan in de toekomst!!!
  ****
  Nederland loopt al flink achter, en ze hebben het niet door. Politiek Nederland moet je als schuldige aan gaan wijzen boeren en boerinnen. Maar je weet hoe het gaat, Verburg en concorten weten naar 4 jaar niets meer en is de vogel gevlogen en jullie zitten met de gebakken peren. Als iemand weet waar Verburg deze week is geweest, ze moest voor een paar dagen naar Amerika, please vertel het even hier als U wilt. Dan Ierland, persbericht 13 October 2009. Ierland VOLLEDIG Gentech VRIJE zone, dus voer en product volledig vrij van de op celniveau vernietigende gentech zie, http://www.gmfreeireland.org/press/GMFI45.pdf Zij snappen het wel wat die eigenwijze Hollanders niet snappen. Dan 15 october 2009, Het hoogste Franse HOF spreekt uit en beslist dat Monsanto volledig leugenachtig is over Roundup, zie http://newsvote.bbc.co.uk/mpapps/pagetools/print/news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8308903.stm?ad=1 En wat doet Nederland, NIETS. Tja, op deze planeet is geen ruimte voor Monsanto, ze hebben al genoeg schade aangericht met hun facistische beleid en bedrijf. Tijd en realiteit zijn flexibele dingen. Maar 1 ding moge duidelijk zijn, Monsanto wordt vernietigd en gaat van de planeet, stap voor stap, en geloof me dit bedrijf staat gelijk aan Nazi concentratie kampen. Dus zo erg is dat niet. Als het zo ver zal zijn, zullen de huidige kinderen, en toekomstige nog niet geboren generaties huilen en dansen van vreugden. De lafheid van de huidige pharma organisaties, boeren belangenbehartigers en politiek die allemaal pro gentech zijn, is onbeschrijfelijk, onbeschrijfelijk en beschamend. Jullie zijn in staat om een planeet te vernietigen , en die richting gingen we op, mede aan de hand van de rechtse facistische kern in de CDA. Je past je maar aan, anders no mercy, en ga je maar op de blaren zitten.

 • no-profile-image

  Patrick

  Sorry, 2 keer met uitloop, dat snap ik dan niet, dacht dat firefox het probleem was. Dus AGD haal gerust 1 van mijn berichten weg, niet beide, want het gaat dit keer niet over het heilige Koninghuis en al haar fratsen.

 • no-profile-image

  Wim

  Europa moet dus op korte termijn kiezen: Een hogere verontreiniging met GMO gewassen toelaten, of een hek om Europa om produkten van dieren die deze voedermiddelen hebben gegeten te weren. In dat laatste geval moet Europa ook aan volumeregulering doen zodat veehouders de hogere kostprijs van hun produkten kunnen doorberekenen aan hun afnemers.
  Liberalisering is het toverwoord van de EU, dus zal de laatste keus geen optie zijn. Overeenstemming bereiken over de eerste keus is met 27 landen ook een utopie. Hogere prijzen voor onze landbouwprodukten zitten er voorlopig niet in. Hoera voor het EU landbouwbeleid :-(

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hans, ik zie wel dat de patenten en contracten een probleem is. Echter is zie het hele gentech verhaal ook als een groot probleem. google op deze site op andere draadje en je zult mijn mening vinden. In beeldvorming zie ik het ook zo als een Scheringa en DSB, deze ongekende structuren van provisie, en mensen beloven van wat ze niet waar konden maken. Zeker, mensen tekenen zelf, maar om mensen zo in de maling te willen nemen als systeem moet je dat toch al als doel hebben als uitgangspunt van je strategie. En als mensen eenmaal getekend hadden dan kwamen ze toch in een soort fuik uit.
  De wereld is niet ideaal. Bij DSB wist de politiek dit al jaren, Scheringa onttrok veel geld voor zijn hobbies etc. Ook de toezichthouders wisten dit, ook de DNB. Ook zette hij de media onder druk om geen slechte reclame te maken over hem. En zo lijkt alles koek en ei, terwijl het verrot is tot op het bot. En zo is Monsanto dat ook, Verburg ook, en zo zal Monsanto ook gewoon van de planeet verwijderd worden, het is alleen een kwestie van tijd. Ik heb veel geduld, anderen ook, maar het zal verdwijnen. Samen met die Scheringa's van deze wereld en de verplichte vaccinaties van Big Pharma in deze wereld, ook zij zullen in tijd verdwenen zijn. Alles samen vertegenwoordigd het wel ietsjes meer als alleen een bedrijf dat gentech als ideaal wereld beeld aan de man brengt. Helaas kan ik niet verder discussiëren, geen tijd meer. Maar over Monsanto hoef ik dat ook niet, het doel is duidelijk en het resultaat is al verzilverd.

 • no-profile-image

  Han

  Dit zal de Amerikanen dwingen om "veiliger" voer te telen. Als ze onze havens meiden waar moeten ze dan heen? Afrika misschien als voedsel hulp, is mogelijk. Naar Rusland als veevoer? Zeer twijfelachtig russen zijn falicant tegen GMO 's. Dus als ze al afnemen zal de prijs niet best zijn.
  Er blijft maar 1 veilige oplossing voor de GMO mais BIODIESEL, ook geen vetpot.
  Dus it is een mogelijkheid om eindelijk de GMO 's uit de voedsel keten te weren.
  Het veevoer wordt an misschien wel tijdelijk iets hoger, dwingt misschien de sectoren om de markt eens te ontlasten van melk, vlees en eieren. Gevolg zou wel eens kunnen zijn hogere prijzen en daardoor een beter financieel resultaat.
  Dat zo'n besluit kan leiden tot minder voedsel moet voor de boeren gen punt zijn, voor u geldt een rendabele productie. Voedsel voorziening is de verantwoordelijkheid van regeringen en hun leiders.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.