Redactieblog

En het CDA, het onderzoekt maar door

De CDA-er Jan Mastwijk wil een Europees onderzoek naar de marktmacht van supermarkten. Wel, wel.

Ik word een beetje misselijk van al die onderzoeken. Want Mastwijk wil ook nog een onderzoek naar de gevolgen van de NMa-invallen bij tuinbouwbedrijven op het bundelingsplan voor de tuinbouw. En dan is er nog de Zuivel. LTO is al maanden bezig de verdeling van de marge in de Zuivelketen in kaart te brengen. NMB en DDB haakten af omdat ze het niet zagen zitten. We horen er weinig meer van. Het onderzoek zal wel een stille dood sterven.

Tot genoegen van alle betrokkenen. Degene in de keten, die teveel krijgt van de koek wil niet inleveren. Degene, die te weinig krijgt wil dat niet openbaar gemaakt zien. Het bewijst immers zijn onmacht in de keten.

Al deze onderzoeken hebben één ding gemeen: het aanpakken van problemen wordt uitgesteld. En is het niet zo dat er helemaal geen onderzoeken hoeven te worden gedaan? FrieslandCampina levert immers rechtstreeks aan de Supermarkten. Bezorgt de zuivelproducten op de plaats waar de supers ze willen hebben. Zij weten precies wat dat kost.

Als ze die kosten optellen bij de prijs van de melk van de boer, dan weten ze de marge van de Supermarkten. Hetzelfde sommetje kan gemaakt worden door The Greenery.

Het wordt tijd dat ze die cijfers openbaar maken. Dan zijn er geen onderzoekscommissies nodig en kan het CDA zich daar niet meer achter verschuilen. Maken FrieslandCampina en The Greenery de cijfers niet bekend, dan wordt het: "En het CDA, dat onderzocht maar door. Onderwijl ging de boerenstand teloor."

Of registreer je om te kunnen reageren.