Redactieblog

Duits onderzoek: vaccin oorzaak bloederkalveren

Duitse onderzoekers van de Universiteit van München voorzien dat de bloederziekte bij kalveren mogelijk samen hangt met vaccinatie tegen Bovine Virus Diarree (BVD).

Alle onderzochte kalveren stammen af van koeien die BVD-geënt waren. Het meest waarschijnlijk is dat via de melk antistoffen in de bloedvormende cellen in het beenmerg van de kalveren doordringen en deze vernietigen. Een waterdicht oorzakelijk verband tussen de ziekte en de enting is desondanks niet vastgesteld, erkennen de Duitse wetenschappers die daarom vooralsnog verder studeren op de kwestie.

Britse dierenartsen van het veterinaire laboratorium gaan ook verder onderzoek doen naar de oorzaak van de bloederziekte bij kalveren. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Britse ministerie van landbouw Defra. In Engeland is de ziekte bij 37 kalveren vastgesteld, terwijl in Schotland veertig kalveren zijn dood gegaan aan huidbloedingen.

De huidbloedingen worden veroorzaakt doordat het beenmerg van de kalveren vrijwel geheel vernietigd is. Dit lijkt te gebeuren rond het moment van geboorte van de kalveren. De moederdieren zijn volledig gezond. De oorzaak waarom het beenmerg bij de kalveren wordt afgebroken is nog niet bekend. Het laboratorium onderzoekt verschillende mogelijke oorzaken, inclusief het management en de omgevingssituatie op bedrijven waar de problemen voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.