Redactieblog

Consument eet minder voor vrijwel gelijkblijvende uitgaven

In eerste helft van dit jaar is de consumptie van voeding met twee procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Tegelijkertijd hebben consumenten iets meer (0,2 procent) uitgegeven aan voeding. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling van het volume voeding dat de consument heeft gekocht daalde minder sterk dan het volume aan andere producten. Zo werden er in de eerste helft van 2009 12,5 procent minder voertuigen gekocht en 8,5 procent minder producten voor woninginrichting. De verkoop van motorbrandstoffen en energie steeg in de eerste helft van 2009 licht met respectievelijk 0,5 en 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

De consument gaf niet alleen iets meer geld uit aan voedingsmiddelen. De uitgaven voor genotsmiddelen steeg met 3,3 procent en voor energie met 12,8 procent. Dan zijn de enige stijgers. Aan alle andere producten heeft de consument minder uitgegeven. Met name aan brandstoffen en motorvoertuigen heeft de consument minder besteed met respectievelijk 14,6 en 14,7 procent ten opzichte van 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.