Redactieblog

335 x bekeken

Braziliaanse agrireuzen sparen ontboste gebieden

Vier van Brazilië’s grootste vee- en vleesbedrijven beloven geen vee meer af te nemen uit recent ontboste gebieden.

Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace. De bedrijven, JBS-Friboi, Bertin, Minerva en Marfrig leveren in Nederland aan onder meer Sligro.
In juni publiceerde Greenpeace het rapport "Slaughtering the Amazon", waaruit bleek dat tachtig procent van de ontbossing in de Amazone wordt veroorzaakt door veehouderijen. Ook de Braziliaanse supermarktbond Abras en Greenpeace pleitten daarna voor een moratorium.

De gouverneur van de deelstaat Mato Grosso, Blairo Maggi, gaat een systeem opzetten waardoor bedrijven kunnen weten waar het vee dat ze kopen vandaan komt. Overigens is ook de verkoop van hout een belangrijke oorzaak van ontbossing. "Brazilië en Nederland moeten zich bij de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen inzetten voor een goed voorstel waarmee de wereldwijde stop op ontbossing in 2020 daadwerkelijk wordt gerealiseerd", aldus Nora van der Hoeven van Greenpeace.

Of registreer je om te kunnen reageren.