Redactieblog

215 x bekeken

België vaccineert in 2010 verplicht tegen blauwtong

Alle runderen en schapen in België worden ook in 2010 verplicht gevaccineerd tegen blauwtong.

Dat heeft het Sanitair Fonds besloten. De verplichte vaccinatie is bedoeld om blauwtong serotype 8 uit te roeien. In België werd dit jaar, net als in Nederland, nog geen besmetting met blauwtong vastgesteld. De Belgische Boerenbond voorziet dat het virus naar verwachting toch nog in lichte mate aanwezig is. "Voor 2010 heeft men het zekere voor het onzekere genomen en vaccinatie opnieuw verplicht, net als in 2008 en 2009", aldus Erik Mijten van de Boerenbond.

De organisatie vindt wel dat er moet worden nagedacht over de vaccinatiestrategie. "Als het virus niet uniform aangepakt wordt in alle getroffen lidstaten is uitroeiing ervan nagenoeg onmogelijk en moet een vrijwillige vaccinatie overwogen worden", aldus de landbouworganisatie.

In 2007 waren er 6.870 blauwtongbesmettingen in België, in 2008 ongeveer vijftig.

Of registreer je om te kunnen reageren.