1 reactie

Alternatief ontpoldering leidt tot flinke vertraging verdieping

De verruiming van de Westerschelde loopt mogelijk tot twee jaar vertraging op als het kabinet ervoor kiest de Hertogin Hedwigepolder niet onder water te zetten.

Dat zei staatssecretaris Tineke Huizinga vanochtend tijdens een debat met de Tweede Kamer over de ontpoldering. Reden daarvoor is dat in het zogenoemde Tracébesluit voor de verruiming wordt verwezen naar de Hedwigepolder en niet naar de aanleg van buitendijks schor, het alternatieve plan.

Als het kabinet straks voor die tweede optie kiest, kan een nieuw Tracébesluit noodzakelijk zijn. De procedure daarvoor neemt gewoonlijk anderhalf tot twee jaar in beslag, hield Huizinga de Kamer voor. Het is overigens niet zeker dat dit moet gebeuren; daar besluit uiteindelijk de Raad van State over.

Nog meer vertraging zou de relatie met Vlaanderen verder doen verslechteren. De haven van Antwerpen is nu slecht bereikbaar voor grote containerschepen en dat zorgt voor flinke economische schade. Bovendien heeft de Vlaamse regering inmiddels een zogenoemde geschillenbeslechtingsprocedure gestart.

Dit houdt in dat als er niet voor 15 februari een bevredigende oplossing komt, Vlaanderen de uitvoering van de Scheldeverdragen, inclusief de ontpoldering, bij een internationaal arbitragetribunaal zal proberen af te dwingen. Morgen komen de resultaten beschikbaar van een onderzoek naar de te verwachten effecten op de natuur van het alternatieve plan. Op 9 oktober neemt het kabinet dan een definitief besluit.

Lees ook: Kabinet houdt optie ontpolderen open

Eén reactie

  • no-profile-image

    ed bakker

    de polder maken heeft vast en zeker langer dan twee jaar geduurd dus een beetje geduld zou op z'n plaats zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.