Redactieblog

'Agrariërs moeten sneller naar een arts met huidproblemen'

Agrariërs moeten met huidproblemen zoals eczeem eerder naar een huisarts.

Dat zegt professor dermatologie Derk Bruynzeel van de Vrije Universiteit van Amsterdam. "Agrariërs zijn zelfstandig ondernemer en gaan daardoor pas in een laat stadium naar een arts, omdat ze vrezen dat ze dan bepaalde dingen niet meer mogen doen", zegt Bruynzeel op een bijeenkomst over zoönosen van LTO Noord Vrouw en Bedrijf in Toldijk. "Het is juist belangrijk dat boeren vroegtijdig naar een arts gaan, omdat eczeem dan beter te behandelen is dan wanneer de eczeem ernstiger wordt", aldus Bruynzeel.

Contactallergie is een vorm van eczeem die ontstaan wanneer de huid allergisch reageert na veelvuldig contact met een bepaalde stof. "Het voorkomen van contactallergie neemt in de loop der jaren toe, al is dit in mindere mate dan de toename van kleindierallergie en slijmvliesallergie zoals astma", legt Bruynzeel uit. Op het agrarische bedrijf wordt eczeem vooral veroorzaakt door diergeneesmiddelen, rubber van laarzen, handschoenen of bijvoorbeeld melkstellen, bestrijdingsmiddelen, plantmateriaal, sommige planten en colophonium in stalstrooisel.

"In overleg met Stigas kan bovendien gezocht worden naar een oplossing voor de eczeem. Zij weten heel goed dat er werkzaamheden op bedrijven zijn die een boer moet uitvoeren." Doordat er steeds meer tepelvoeringen en slangen van melkstellen van silicone zijn in plaats van rubber, worden hier minder allergische reacties gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.