Redactieblog

6 reacties

Actievoeren loont!

De boeren in Nederland mogen DDB en daarmee Sieta van Keimpema dankbaar zijn.

Dankzij hun acties komt er 22 miljoen euro extra voor de melkveehouders uit Brussel.

Andere sectoren zijn jaloers. Wyno Zwanenberg van de Varkensvakbond - ook niet vies van acties - noemt het teleurstellend dat 'Europa' blijkbaar omgaat wanneer er veel kabaal wordt gemaakt. Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw reageert zuur dat er kennelijk meer interesse is voor de melkveehouderij dan voor andere sectoren. LTO-Glaskracht zegt hooghartig dat het niet de stijl van tuinders is te pleiten voor inkomenssteun. Siem-jan Schenk zegt alleen iets over de besteding van het geld. Een compliment voor Sieta en haar medestrijders kan er kennelijk niet af.

Dat is zwak. Duidelijk is dat niet het overleg, dat de LTO hoog in het vaandel heeft, heeft geleid tot 22 miljoen uit Brussel. Het is het Europese actievoeren van boeren uit meerdere landen, die de bijdrage afdwong.

Overigens is het natuurlijk slechts een fooi voor Nederland. We betalen 44 miljoen euro aan superheffing en krijgen nu 22 miljoen terug. Daar kun je weinig mee doen. Zuur is het dat Brussel per saldo dus nog geld aan ons overhoudt.

De LTO mag zich wel eens bezinnen over haar beleid, nu blijkt dat actievoeren loont. Misschien is de overlegstructuur wel verleden tijd. En boeren zien graag strijdbare bestuurders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Aiko

  Er wel eens aan gedacht dat de landbouwsubsidies in feite ten gunste komen aan de consumenten? Daardoor kunnen eerste levensbehoeften zo goedkoop blijven. De boeren worden er echt niet rijk van.

 • no-profile-image

  ik kan

  Vergaderboer krijgt last van een identiteitscrisis, de ene keer pro LTO, de andere keer pro NMV. Net als jongetjes die afhankelijk van de resultaten voor Ajax of voor Feyenoord zijn. Beetje meer standvastigheid is gewenst.

 • no-profile-image

  kees

  het is bij die boeren subsidie op subsidie ,waneer de nederlandse bevolking op de hoogte zou zijn van dat weelderige uitdelen van die subsidies aan kapitaalkrachtige boeren dan zouden ze het niet zo leuk vinden ,maar dat gebeurd in een onoverzichtelijk wereldje, het is toch zo dat de belastingbetaler het spekken van kapitalisten toch moet betalen

 • no-profile-image

  Wim

  Het eigenaardige is dat er niet om geld gevraagd is maar om een zuivelbeleid waarin vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Je zou kunnen zeggen dat FB de verdeel en heers techniek toepast. Maar dat is nergens voor nodig, want de sectoren onderling en zelfs de melkveehouders onderling zijn al erg verdeeld. FB kan dus ook heersen zonder daar 280 miljoen voor uit te geven. Sectoren, steek de koppen bij elkaar. Laat het oude zeer achter je en vorm één front richting EU. Alleen dan ben je een partij waar Brussel niet omheen kan.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Ik ben niet pro of contra LTO of NMV. Ik beoordeel in deze weblog steeds hun daden. Dat valt de ene keer beter uit voor de LTO en de andere keer voor de NMV. Want zegt een oude wijsheid niet dat degene, die zijn mening nooit aanpast, nooit nadenkt? En daar past dan weer prima bij: wie als een ezel leeft, zal ook als ezel sterven.

 • no-profile-image

  willem

  Het rekensommetje, 22 miljoen krijgen en 44 miljoen superheffing betalen en de conclusie dat het zuur is dat Brussel netto overhoudt is mijns inziens wat dubieus.
  Waarom zijn de NL melkboeren bereid om 44 miljoen te betalen. Omdat ze zo nodig teveel melk moeten produceren, waarmee ze daarbij ook de melkprijs negatief beïnvloeden. Teveel melken werkt dus dubbel negatief.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.