Redactieblog

239 x bekeken 9 reacties

Acht procent minder en nooit weer meer?

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zegt dat de wereldmarkt voor de EU van weinig belang is.

Dus maar een hek om Europa? De NMV heeft berekend – op basis van cijfers van het Productschap Zuivel – dat slechts acht procent van de Europese zuivel wordt geëxporteerd wordt naar de wereldmarkt. Daarmee is de betekenis volgens de NMV gering.

Is dat zo? Ik heb zo mijn twijfels. Stel dat we besluiten niet meer te exporteren naar de wereldmarkt. Een soort hek om Europa dus. Er mag geen zuivel in en er mag geen zuivel uit. Wat betekent dat?

In de eerste plaats dat we minimaal 8 procent minder moeten melken. De afzet van zuivelproducten in Europa neemt niet toe, zodat we in de toekomst eerder minder dan meer kunnen afzetten. Bovendien verschilt de situatie per land. Nederland exporteert veel zuivel naar de andere Europese landen, terwijl anderen te weinig voor de eigen markt produceren. Denk u dat die ook nog willen inleveren?

Nee dus. De Nederlandse boer zal veel meer dan acht procent moeten inleveren. Dat betekent dat de kostprijs enorm stijgt. En dat zal de consument nooit willen betalen. Voor vele boeren betekent dit een nog sneller einde van het bedrijf dan bij het huidige marktgerichte beleid.

Daarom is al deze retoriek van de NMV grote onzin. Hoe is het mogelijk dat weldenkende boeren zich toch achter deze club scharen. Ze kunnen zich beter op de toekomst van de inkomenstoeslagen richten. Want daar wordt nu al aan geknabbeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  ""Nederland exporteert veel zuivel naar de andere Europese landen, terwijl anderen te weinig voor de eigen markt produceren. Denk u dat die ook nog willen inleveren?""
  Wat denkt u vergaderboer wilt u als pak hem beet Engelse melkveehouder 8% van uw produktie inleveren als dat 10% meer netto winst betekent?? De buitenlandse veehouders zijn niet zo gek als de een groep Nederlandse melkveehouders (waaronder u waarschijnlijk) die graag meer willen produceren door minder te verdienen

 • no-profile-image

  Albert

  Weinig realiteitszin, Jan uit Mastenbroek. Denk je echt dat boeren uit andere landen, die melk importeren, meer willen inleveren om ons te laten melken? Vergeet het maar. Want de worst van een hogere melkprijs bestaat slechts in gedachten. Niemand garandeert dat. Dus Jan, even nadenken voordat je zulke domme dingen denkt en schrijft.

 • no-profile-image

  Teus Kuiper

  Vergaderboer moet niet zo wijs doen, met dat zal de consument nooit willen betalen. Toen in 2007 de prijzen in de winkels omhoog gingen werd er helemaal niet minder verkocht. De Aldi deed sommige dingen met tientallen procenten omhoog en dit had geen invloed op de verkoop cijfers. Voor die prijsstijging betaalden wij in de supermarkt 5.50 euro voor een kilo kaas, nu 7.00 euro en je hoord er niemand over. Dus de consument kijkt nauwelijks naar de prijs. Die groten inkoop organisaties die melken ons uit onder toezicht van de Nma, want dat is inbelang van de consument. En die zien het liefst dat er een overschot is aan melk, want dan blijft de prijs tenminste lekker laag. Daarom zijn ze zulke goede vriendjes met de Lto. Dit was ook de rede dat de Nmv uit dat zuiveloverleg is gestapt.

 • no-profile-image

  spotmelker

  Vergaderboer doet een stelling en verbindt daar naar eigen inzicht wat conclusies aan en schuift dit op het conto van de NMV. Hoe is het toch mogelijk dat het Agrarisch Dagblad nog abbonnee's heeft?

 • no-profile-image

  zo ist

  Deze discussie is al lang gevoerd, vergaderboer, jij bent net een papagaai die niks anders kan vertellen dan dat jouw is geleerd door LTO. Ik zou zeggen verbreed je visie en kijk eens naar het nieuwe ondernemen. Eerst verkopen en dan produceren in plaats van andersom.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Hanna is nog steeds aan mijn zijde, Realist, en maakt ook zeker nog zinnige opmerkingen. Die bewaar ik voor de columns in het Agrarisch Dagblad. In mijn blogs wordt dus mijn eigen mening neergeschreven. Overigens, Hanna is gestreeld door uw reactie, waarvoor haar dank.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste M., uit Friesland. De beste prijs voor uw melk, krijgt u als u direct verkoopt aan de consument!!!. Zonder Melkfabriek en Supermarkt. Dan blijft u op de hoogte van de Marktontwikkelingen. U gaat dan bij voorbeeld op het parkeerterrein van de Supermarkt (in overleg natuurlijk, tegen een kleine vergoeding) in uw rijdende winkel uw producten verkopen. Ik verzeker u dat u na verloop van enige maanden begrijpt, dat verkopen moeilijker is dan produceren.Daarom moet elke melkproducent bedenken dat overdaad schaad!.

 • no-profile-image

  realist

  Vergaderboer, waar is Hanna gebleven?
  Die had meestal wel een zinnige opmerking in jouw blogs. Ik mis de nuance; het raakt kant nog wal.
  Dit trouwens in tegenstelling tot de ramkoers van Fisher-Boel en Verburg, die als ware kapiteins van de Titanic op ramkoers liggen en weldra op een ijsberg (de rest van de europese landbouwministers) zullen varen.

 • no-profile-image

  M.

  Hoezo enorme stijging van de kostprijs?
  Als je minder melk produceert zullen als eerste de variabele kosten dalen b.v. voerkosten en mestafzet. Na verloop van tijd volgen de vaste kosten. Vaste kosten zijn op korte termijn niet aan te passen, maar wel op langere termijn. Ik denk dat we ons toch op een of andere manier moeten richten op een goede opbrengstprijs. Subsidies zullen ons weinig goeds brengen en niet meer worden geaccepteerd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.