195 x bekeken 1 reactie

Aardwarmteregeling garandeert zes miljoen per boring

Tuinders krijgen maximaal 5,95 miljoen euro vergoed bij een mislukte boring naar aardwarmte.

Het plafond van de vandaag gepubliceerde garantieregeling, die dinsdag wordt opengesteld, bedraagt 35,7 miljoen.

Of subsidie wordt toegekend, is afhankelijk van de uitkomsten van een onderzoek naar de ondergrond op de locatie waar de boring moet plaatshebben. De kans op succes dient minstens 90 procent zijn. Voor deelname aan de regeling wordt een premie van 7 procent gevraagd en de ondernemer heeft een eigen risico van 15 procent.

Aanvragen kunnen tot 1 mei worden ingediend en het beschikbare bedrag wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst. De ministeries van LNV en Vrom dragen elk vijf miljoen euro bij en de rest van het budget wordt gefinancierd uit de premies. Als er onverwachts meer moet worden uitgekeerd, verdelen de beide ministeries de kosten evenredig.

LTO Glaskracht is blij met de langverwachte regeling, maar heeft ook kritiek. Volgens beleidsmedewerker Harry Groenewegen is de maximale garantie per deelnemer aan de lage kant. Ondiepe boringen kosten volgens hem tussen de zes en acht miljoen euro, maar bij diepere projecten is er al snel sprake van het dubbele daarvan. Het slagingspercentage, dat als voorwaarde wordt gesteld, vindt hij te hoog.

Het kabinet spreekt over een pilot. Op basis van ervaringen met deze regeling, wordt bekeken hoe in het vervolg het risico op misboringen kan worden afgedekt. Gestreefd wordt naar een verzekering die volledig door de markt wordt gefinancierd. Omdat dit tijd kost, volgt er in 2011 een tweede openstelling.

Eén reactie

  • no-profile-image

    bert

    waarom mogen zij wel in de grond boren. en als een varkensboer of iemand anders een water bron wil boren (dieper dan 30 meter) krijgt ie geen vergunning, en dan praten we maar over geen m3 per uur. waardeloos
    zelfs al wil je bron water gaan verkopen en een eigen bron wil maken, krijg je geen vergunning

Of registreer je om te kunnen reageren.