Redactieblog

17 reacties

'Aantal vlinders op Nederlands grasland kleiner'

Het aantal kenmerkende dagvlinders op graslanden is de laatste tijd zowel in agrarisch gebied als in natuurgebieden sterk achteruitgegaan.

Dat staat in het Milieu- en Natuurcompendium. Op het agrarisch grasland gaat de dagvlinderstand achteruit. De soorten leven hier vooral in grazige vegetaties op dijken, in perceelsranden en in wegbermen. Op agrarische graslanden zelf komen dagvlinders nog weinig voor.

De oorzaak van deze achteruitgang is vermesting en verdroging van het grasland en het intensiever gebruik van duiken. Daarnaast blijken vlinders erg gevoelig voor het gebruik van insecticiden op nabijgelegen percelen. Speciale soorten dagvlinders komen vooral voor op niet of weinig bemeste graslanden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Profiteurs heb je altijd!Net zoals mensen die alleen maar negatief zijn en zich laagdunkend over de hele agrarische sector uitlaten!Spotvogel voelt zich ver verheven boven de sector en weet alles beter.Inlevingsvermogen heeft ie niet.Hij gaat vast weer met zijn afgereden stokpaardjes reageren en verwijzen naar wat ie in het verleden wel allemaal niet heeft gepubliceert en uitgekraamd.Hij doet volop mee aan de verloedering van de maatschappij zonder er zelf erg in te hebben.Let maar op hoe ie weer reageert op dit bericht.Misschien gaat ie weer allerlei raar taalgebruik verzinnen met veel interessante woorden!Jammer!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat zeg ik toch Gert: voor onkruidwoestijnen moet je bij SBB, NM en de Landschappen zijn. Maar voor vlinders zet dat ook niet veel zoden aan de dijk. En op brandnetels zitten vooral nachtvlinders zoals het Brandnetelkapje. Zonder schijnwerper op je hoed niet te zien!

 • no-profile-image

  bert

  wat interseert mij dat nou wel of geen vlinder doar giet de kachel niet van branden

 • no-profile-image

  spotvogel

  Grappig trouwens Demo. Niet de boer moet leven van grasland waarin alle soorten bloemen voorkomen. Dat is het eten van de koeien! En die hebben hun hele leven maagkrampen en chronische diarree vanweg de beestachtige eenzijdigheid van wat ze jaar in jaar uit in de wei of uit de kuil te eten krijgen. Neem zélf maar de proef op de som en eet een jaar lang alleen maar spinazie. Niet a la creme met nieuwe piepers en niet met een eitje en een knapperig paneerkorstje, maar kaal! Dan spreken wij elkaar weer in oktober 2010! Trek dan wel graag een waadbroek aan. Ik begrijp niet dat boeren nog steeds niet snappen dat koeien drollen horen te draaien in plaats van dunne drek te moeten lozen.
  Met béter grasland niet alleen meer natuur en toekomst, maar ook nog eens veel bétere zuivelproducten.

 • no-profile-image

  Demo

  Weet je vogel voor mij is het duidelijk je hebt je boterham nooit hoeven te verdienen in de land of tuinbouw,want er staan wat van die soort stuurlui aan de wal.

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Er was er eens in Broek in Waterland.....zo begint dit waargebeurde sprookje waarin ik je wil gaan vertellen over het biologische bedrijf annex kaasmakerij van wijlen Jan van der Snoek. Er leefde van alles op dat bedrijf: dodaarsjes, kuifeendjes, kemphaantjes, beflijsters, blauwborstjes, braamsluipers, stoepkipjes, gewone junkies én vlinders. Heel veel vlinders. Je verdronk daar aan de rand van de Volgermeer letterlijk in de vlinders. En in de sloten barstte het van de snoeken en glibberde het van de paling. Maar dat is allemaal al weer lang geleden. Voor de ruilverkaveling! Nu leeft er bijna niets meer en alleen de naam van dat stuk grond leeft nog voort bij oude Waterlanders. En weet je hoe dat land heette? De Domme Dirk!
  "Dom" stond hierbij niet voor leeghoofdig, maar voor onnut. Grond die nergens voor deugde! En Dirk was gewoon een terreinaanduiding, zoals men hier in de buurt van Dries spreekt en elders van Mheen, Meent of Enk. En zo, Dirk, heb jij vanmiddag toch nog wat geleerd! Haal via Spotvogel je schoolgeld terug. Ongesubsidieerd!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Demo, ik zing niet graag valse liedjes en blader dus maar gauw na wat ik toevallig zojuist over jouw aantijging op de hazenpagina heb gezet. Ik weet namelijk als ervaringsdeskundige exact waar ik over praat. Want daarmee verdiende ik immers vier decennia lang mijn verse croissant met roomboter en Rochefort. En met een koel glas Chablis 1964 erbij!
  Santé!

 • no-profile-image

  gert

  Vlinders houden wel van brandnetels en distels,genoeg bij SBB en Natuurmonumenten

 • no-profile-image

  vlinders

  Ja spotmus zeg maar gerust DAGvlinder met je handje.....

 • no-profile-image

  Demo

  zie spotvogel weer die boer die weer ergens de schuld aan heeft ,maar een ander voorbeeld hier in de gemeente worden veel akkerranden ingezaaid met verschillende soorten bloemen mengsels ,met een hele kleine vergoeding(is minder dan de opbrengst van het product) daarbij zaaid de gemeente ook hun wegbermen in met bloemen mengsels dus zo kan het ook want een boer kan vandaag de dag niet meer leven van grasland waar alle soorten bloemen in voorkomen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Niet helemaal correct Demo. In plaats van 'die boer'gaat het om het hele landbouwbeleid dat oorzaak was van de nivellering. Daardoor werden bloemen, weidevogels en vlinders zeldzaam. Natuurverrabbezakkers zoals SBB, NM en de Landschappen zijn nu bezig om met hun distel- en brandnetelbeleid de laatste natuur een genadeklap toe te brengen. Overal rotzooi en overal buitenlands vee.
  Om nog iets te redden zijn.........de boeren nodig!
  Zie je nu wel dat ik genuanceerd ben. Je moet alleen even wachten tot het hele verhaal verteld is.

 • no-profile-image

  prikkebeen

  Wat ben jij een slecht verliezer Dirk. Maar dat herken ik en heb ik al dikwijls beschreven. Je merkt dat ik mijn dossiers beter ken dan jij en dan ben ik ineens een geitenwollensok, terwijl ik die alleen maar 's winters in mijn laarzen draag. En sandalen haat ik en heb ik al helemaal geen halve eeuw meer aan mijn onderdanen gehad. Dat slaat dus als een Domme Dirk op een zwad met kroos. En o ja, het is LAATDUNKEND en niet LAAGDUNKEND. Je hoeft dus niet te bukken!

 • no-profile-image

  ongedierte

  Zeg vlinderblaag waarom wil je toch persee het laatst woord hebben? Ben je bang dat je het anders niet kan winnen? Nou dat kan je zo wie zo niet. Er zijn steeds minder vlinders omdat er van die niksnutten iedere keer gaan tellen en daarmee storen ze de vlinders die vladderen dan ver van jullie weg en zeggen DAG. Daarom heet dat Dagvlinder

 • no-profile-image

  prikkebeen

  Heb meelij Jet, heb meelij Jet, er is geen plaats meer in ons bed, de hele hut mudvol met kinders, en nog voel ik voor jou geen vlinders!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dagvlinders leven op bloemen. Dat zijn die vaak kleurrijke dingen die van mensen houden, maar ongewenst zijn in moderne graslanden omdat zij het raaigras in de weg staan. Gelukkig voor de boer kunnen de meeste bloemdragende graslandplanten erg slecht tegen overbemesting, zodat er in de weiden tegenwoordig hoogstens nog wat paarden- of boterbloemen bloeien. En dat zijn nou nét bloemen die bij vlinders niet zo erg favoriet zijn.
  Vlinders zijn insecten en slecht bestand tegen - het woord zegt het eigenlijk al - Insecticiden. Niet alléén op naburige percelen, maar in hun hele leefgebied. Dus in het héle agrarische buitengebied. Boeren hebben dus onze dagvlinderstand om zeep geholpen! Duidelijker kan ik het niet zeggen!
  Maar er is een schrale troost, want natuurontwikkelaars brengen het er vaak niet beter vanaf. De eenvormige onkruidjungles die zij laten ontstaan zijn namelijk meestal ook niet bijster rijk aan dagvlinders. Of het moeten Koolwitjes en Distelvlinders zijn!

 • no-profile-image

  prikkebeen

  Vlinders zijn de bloemen van het leven, en bloemen zijn de kinderen der natuur, wie aan bloemen én vlinders een plaats in zijn hart heeft gegeven, voor hém zullen de dagen weven, kransen van vreugde van uur tot uur.

 • no-profile-image

  dirk

  Zo,gaan we de poetische kant weer op,birdie?Prikken de geitewollen sokken weer?Ach laat maar,ik meer inlevingsvermogen dan jij om door je prietpraat heen te kijken!Je blijft de verkeerde site bezoeken!Maar zoals zo vaak met zulke personen,zijn ze altijd plotseling vertrokken.Of gaan onder een ander pseudootje verder.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.