Redactieblog

380 x bekeken

42 procent minder transacties

Het aantal transacties op de agrarische grondmarkt is in het derde kwartaal van 2009 42 procent lager dan in het tweede kwartaal.

Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het aantal transacties van bouwland daalde met 42 procent naar 198 transacties. Dit is ook een kwart minder dan in het derde kwartaal van 2008, toen het Kadaster 265 bouwlandtransacties registreerde. Traditioneel wordt tijdens het groeiseizoen minder in grond gehandeld dan in de winterperiode.

Het aantal transacties van grasland daalde in het derde kwartaal van dit jaar met 41 procent naar 207. In het tweede kwartaal werden nog 351 overdrachten van grasland geregistreerd. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 is het aantal 21 procent lager.
Eerder deze week bleek dat de prijzen voor bouwland in het derde kwartaal van 2009 naar recordniveau zijn gestegen. Gemiddeld werd 39.707 euro per hectare bouwland betaald, terwijl grasland voor 35.042 euro per hectare verhandeld.

Het Kadaster geeft geen marktinformatie over de oorzaak van de prijsstijging van bouwland. Mogelijk komt de prijsstijging door de matige economische situatie in de agrarische sector. Hierdoor zijn ondernemers en banken kritischer in de gronden die aangekocht worden. Dit blijkt ook uit de forse daling van het aantal transacties. Doorgaans worden in deze marktsituatie alleen gronden verkocht die direct aansluiten op het bestaande bedrijf.

Klik hier voor actuele grondprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.