Redactieblog

302 x bekeken

Zorgen over rijstoogst door runderziekten

In Cambodja maken rijstboeren zich zorgen over de rijstproductie.

Aanleiding zijn uitbraken van runderpokken en Mond- en Klauwzeer in het gebied. Door de veeziekte kunnen de boeren de werkzaamheden die met de runderen worden uitgevoerd niet doen. In het getroffen gebied zijn 200.000 runderen en buffels.

De afgelopen zes weken is 15 procent hiervan dood gegaan door de runderpokken en MKZ. Autoriteiten in het gebied geven aan dat ze de ziekte niet onder controle krijgen omdat de boeren de kadavers niet goed opruimen. "De dode dieren worden in veel gevallen opgegeten en de resten worden weggegooid in gebieden waar gezonde runderen ook grazen", aldus een woordvoerder van de autoriteiten. Ook is er in het gebied een tekort aan vaccin.

Dierenartsen melden tevens dat veel boeren in het gebied hun vee niet willen vaccineren omdat ze meer geloven in geestelijke machten dan in de werking van een vaccin.

Of registreer je om te kunnen reageren.