Redactieblog

9 reacties

Wolprijs daalt fors door kredietcrisis

De prijs voor schapenwol zal dit jaar aanzienlijk dalen als gevolg van de kredietcrisis.

Wolhandelaren voorzien een prijsdaling van 30 tot 35 procent ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen jaren lag de wolprijs op ongeveer 60 cent per kilo witte wol en 10 cent voor gekleurde.

”Door de kredietcrisis daalt de bestedingsruimte van de consument, waardoor de vraag naar tapijten en vloerbedekking afneemt”, zegt wolhandelaar Hermes. ”Als de negatieve spiraal waar we in zitten voort zet, bestaat de kans dat er een overschot aan wol komt.”

Nederlandse wol wordt vooral gebruikt voor tapijten, vloerbedekking en dekbedden.

De Wolfederatie bevestigt dat de situatie slecht is voor de Nederlandse wol. ”China is een belangrijke afnemer van wol en je ziet dat de vraag hier afneemt. Met enige regelmaat worden productielocaties daar stil gelegd in verband met gebrek aan afname van het product”, aldus een woordvoerder van de Wolfederatie. Hij voorziet een prijsdaling van 30 tot 35 procent.

De concurrentie op de internationale wolmarkt is groot. De afgelopen jaren mocht Groot-Brittannië geen wol leveren aan China in verband met de MKZ-uitbraken. Inmiddels is de Chinese markt weer open voor Brits wol, waardoor er meer aanbod is op de markt. Ook vanuit Nieuw-Zeeland wordt veel wol geëxporteerd naar China.

De wolprijs is al lange tijd zo laag dat de scheerkosten voor veel schapenhouders hoger zijn dan de wolopbrengst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  Hoe kom je erbij dan wij in Canada 75 euro krijgen voor een geslacht lam??
  We draaien hier zonder subsidies.

 • no-profile-image

  Jan

  Het zal wel geen slechte handel zijn voor Hermes, als je kijkt naar de laatste solvabiliteitcijfers van zijn bedrijf

 • no-profile-image

  Basjan

  Wel leuk die Alpaca's maar die mogen niet op hoordwaterkerende dijken lopen. Dus heb ik niks aan, en van de wol kan ik toch al niet leven dus daar heb ik mijn schapen niet voor.

 • no-profile-image

  Gert

  Tijd dat de schapenhouders overstappen naar een wolproducent dat meer oplevert. Neem bv de Alpaca, beter wol is er niet te krijgen en een prijs van 30-40 euro per kg is heel normaal. Nu nog even de industrie in Nederland zover zien te krijgen dat ze dit willen verwerken. Meer weten over de voordelen van alpacawol? Kijk maar eens op: http://www.alpaca-ranch.nl/Alpacawol.html

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ach Ik laat ze ruien. Wol voor de vogeltjes. Niet voor de scheerder of een Wolafnemer die er vervolgens een product van maakt wat 1000x de waarde is van de oorspronkelijke aankoopprijs van de schapenboer.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ach Ik laat ze ruien. Wol voor de vogeltjes. Niet voor de scheerder of een Wolafnemer die er vervolgens een product van maakt wat 1000x de waarde is van de oorspronkelijke aankoopprijs van de schapenboer.

 • no-profile-image

  freek

  ja de wol prijs is al jaren te laag om te concureren met melkvee en de vleesprijs is ook matig. daardoor zijn de schaap nummers hier gekeldert. boeren hier krijgen niet zoals in canada 75 euro per geslacht lam maar de helft van dat bedrag.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  zullen we dan ook maar bij Meneer Bos aankloppen??

 • no-profile-image

  Basjan

  Oja en je bent wettelijke verplicht om je schapen 1 maal per jaar te scheren.

  Dus ja ruinen lijkt mij niet zo handig.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.