Redactieblog

268 x bekeken 1 reactie

Weer fokvee naar Rusland

Nederland mag vanaf 1 januari weer fokvee naar Rusland exporteren. Het ministerie van landbouw heeft een akkoord bereikt met de Russische autoriteiten over de voorwaarden.

De regeling houdt in dat er tot 15 februari fokvaarzen mogen worden geëxporteerd volgens de regels die Rusland stelt. Na 15 februari staat LNV alleen export volgens de EU-regelgeving toe.

Volgens de EU-normen moeten dieren twee maanden voor inseminatie worden gevaccineerd tegen blauwtong. Rusland eist alleen dat de dieren blauwtongvrij en gevaccineerd zijn.

Voorzitter Roelof van de Berg van Export Net is blij dat de grens open is, maar vreest dat de periode te kort is. ”Het ziet er naar uit dat zodra we onze kop door de deur steken, de deur weer dicht valt”, reageeert hij.

De procedure om vaarzen naar Rusland te exporteren kost tijd. Na het afsluiten van een contract volgt het verzamelen en een quarantaine van 30 dagen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    liem

    om de deur open te houden en de concurent(Denemark,Duitsl. etc.) voor te zijn adviseer ik van de Berg. Om een russiche inspecteur hier permanent te stationeren.Neen Libu doet niet mee..ik kan het gezeur niet meer aanhoren dat ik te duur ben..

Of registreer je om te kunnen reageren.