Redactieblog

2 reacties

Voordelen van grote bedrijven

Grote bedrijven kennen vele voordelen. Daar wil ik de komende weken even op ingaan.

Eerst moet dan wel de vraag worden beantwoord: "Wat is een groot bedrijf?"

Daar is geen definitie voor. Waar ik aan denk zijn bedrijven die vier tot vijf keer zo groot zijn als het gemiddelde in de sector. Voor de veehouderij dus een bedrijf tussen de twee en drie miljoen kilo melk. Dat zijn in mijn ogen grote bedrijven. Ons bedrijf behoort daar niet toe.

Nadrukkelijk geen megabedrijven. Dan praten we over een geheel andere orde van grootte. Niet dat ik daar bezwaar tegen heb, maar het is geen ontwikkeling die op komst is. Dat is de ontwikkeling richting de grote bedrijven wel.

Ik weet het, professor Jan Douwe van der Ploeg krijgt spontaan huiduitslag als hij dit leest. Hij koestert immers de kleine bedrijven. Hij ziet de grote ondernemingen als verwerpelijk. Ik niet. Ik zie meer de voordelen.

Zoals de lagere kostprijs, een beter inkomen, het betere sociale leven en de mogelijkheid om maatschappelijk een grotere rol te spelen. Daaraan verbonden het meer midden in de maatschappij staan en de veranderingen aanvoelen. Financieel zijn er ook meer mogelijkheden en last but not least, voor de vrouw van de boer is het leven op een groot bedrijf veel aantrekkelijker.

Bijna zou ik nog de opvolgers vergeten. Het is veel boeiender om opvolger te zijn op een groot bedrijf, dan op een klein bedrijf. Want hoeveel jonge boeren haken niet af omdat ze hun ouders ontevreden zien ploeteren en klagen op een te klein bedrijf?

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wim Zandbergen

    Vergaderboer verkondigt halve waarheden, daarmee hele leugens. Dat een groter bedrijf in staat is om goedkoper in te kopen, massa en daarmee omzet maken, en daardoor deze massa op basis van directe kosten goedkoper kan afzetten is nog te snappen, zelfs voor een kind. Wat vergaderboer vergeet is: je moet nogal veel geld uitgeven, daardoor extra kosten maken, om meer omzet te maken. Om maar een idee van vergaderboer als voorbeeld te noemen. Vergaderboer is een voorstander van meer grond, de vraag hoe vergaderboer denkt dat dat uit kan is nog steeds niet beantwoord. Mogelijk nu dan wel? Mijn rekenmachine ligt klaar.

  • no-profile-image

    italiaantje

    Groot of klein bedrijf; bij te lage prijzen verdient niemand een drol. Grootte is niet interessant, levensvatbaarheid wel. Daar moet de discussie over gaan. De grootte van het bedrijf is deels een eigen ondernemerskeuze; laat mensen daarin gewoon vrij.

Of registreer je om te kunnen reageren.